Sportul ne ajuta sa fim mai sanatosi

Inima sanatoasa

Efortul fizic de intensitate medie, pe termen lung, ofera protectie inimii si plamanilor, reducand tensiunea arteriala si imbunatatind circulatia sangvina.

Daca esti o persoana sedentara, chiar si o plimbare de 15 minute este benefica, micsorand riscul de afectiuni cardiovasculare.

Piele elastica

E de asteptat ca sportul sa te ajute sa ai o piele ferma, fina, fara celulita, insa face chiar mai mult: curata pielea din interior, oferindu-i un aspect proaspat, revigorat.

Explicatia e simpla: miscarea solicita si stimuleaza toate celulele din organism, sporindu-le capacitatea de regenerare.

Efectele apar daca faci sport suficient de intens incat sa transpiri usor: pentru asta, ai nevoie de cel putin 15 minute de miscare non-stop, precum mersul pe bicicleta. Transpiratia contine o enzima capabila sa lupte cu bacteriile de la suprafata pielii, reducand riscul de eczeme si alte iritatii cutanate.

Creier mai activ

Stresul si sarcinile de zi cu zi obosesc creierul si-i incetinesc agilitatea. Totusi, dupa ce faci sport, te simti plina de energie si in forma.

Acest lucru se datoreaza endorfinelor eliberate in momentul miscarii, care pe de o parte te fac sa te simti bine si relaxata, iar pe de alta, imbunatatesc functia mentala si te mentin in alerta. Sportul influenteaza nivelul de serotonina, ajutandu-te sa ai o stare de spirit mai buna.

Imunitate 100%

Miscarea ajuta sistemul imunitar sa elimine toxinele si sa ramana in forma. 

Sportul are asupra imunitatii cam acelasi efect precum o cura sanatoasa cu fructe, legume sau plante. 

Persoanele care fac exercitii de cinci ori pe saptamana se imbolnavesc mai rar, chiar si in perioadele cu epidemii gripale, iar cand contracteaza totusi o raceala, simptomele sunt mai blande si dureaza putin.

Spate relaxat

Durerile de spate sunt comune, mai ales daca ai trecut de prima tinerete, fiind cauzate, in mare parte, de pozitiile defectuoase si de stilul de viata sedentar. 

Miscarea aduce multe beneficii coloanei vertebrale si sistemului osos in general, asa ca nu uita sa faci pauze o data la fiecare 20 de minute ca sa-ti indrepti spatele.

Oase puternice

Inca de la varsta de 30-35 de ani, densitatea osoasa incepe sa scada. Lucrurile se inrautatesc odata cu instalarea menopauzei, cand femeile sunt expuse unui risc crescut de osteoporoza din cauza nivelului scazut de estrogen si progesteron.

Ca sa te pui la adapost, nu doar suplimentele de calciu si vitamina D sunt importante, ci si exercitiile fizice regulate, care protejeaza sanatatea oaselor, mentinandu-le densitatea. 

Presiunea pusa pe oase, de care ai parte daca alergi, sari, urci si cobori scarile, te ajuta sa ai parte de mai putine dureri articulare sau de fracturi. Acum, ca vremea tine cu tine, o alergare usoara de o jumatate de ora, de cateva ori pe saptamana, este tot ce-ti trebuie.

Author:

Facebook Comment