Traditia de anul nou

Pentru trecerea in noul an, Plugusorul se afla in centrul manifestarilor traditionale. Vorbe frumoase, de prosperitate si belsug sunt adresate de cetele care vin la urat in fiecare gospodarie. Ca o incantatie magica, textul urarii se transmite din tata in fiu si nu exista romani sa nu-l cunoasca. Primii porniti cu Plugusorul sunt copiii, aparand apoi si flacaii care insotesc Plugul tras de boi sau cau, completand, astfel, imaginea de poveste a sarbatorii.

La noi, traditia spune ca pentru a alunga spiritele rele si a primi cum se cuvine noul an in casa ta, nu trebuie sa astepti Revelionul in liniste, ci in zgomot si voie buna, cu usile larg deschise. Unii merg mai departe si tin in buzunar o capatana de usturoi, pentru ca spiritele rele sa-i ocoleasca. De asemenea, si clopoteii sunati cu putere la miezul noptii alunga spiritele rele.

Se spune ca pentru a avea parte de belsug, primul om care va trece pragul casei in noul an trebuie sa fie de sex masculin. In noaptea de Anul Nou nimeni nu are voie sa doarma - cel care cedeaza ispitei lui Mos Ene va fi somnoros tot anul.

Se mai spune ca in ultima zi din an si in prima zi din cel nou, nu este bine sa facem cheltuieli sau sa aruncam ceva din casa (nici macar gunoiul), pentru ca, odata cu el, dam afara si norocul.

Traditia spune ca trebuie sa porti in buzunar cateva boabe de grau, sa fii ferit de foamete in anul care vine si bani pentru ca Anul Nou sa nu te prinda sarac. Tot legat de bani, daca nu doriti sa fiti datori tot anul ce vine, incercati sa va platiti datoriile pana la miezul noptii.

Batranii spun ca aprinderea unei lumanari sau a unei candele sub icoana pana se lumineaza de ziua are rostul de a-l indupleca pe Dumnezeu pentru a-ti da un an usor si luminos.

Nu uita sa-ti pui o dorinta in noaptea dintre ani.

Se spune ca in noaptea de Anul Nou este bine sa ai bani in buzunar, altfel vei avea ghinion tot anul. Tot la capitolul finante, este bine sa nu ai datorii la sfarsitul anului, altfel vei avea datorii tot anul. Se mai zice ca, acel obiect pe care il ai in mana de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mana imediat dupa ora 12 va fi cel mai important plan al vietii tale in anul care vine.

Daca iti tii iubitul de mana, iti va merge bine cu dragostea tot anul, daca ai in mana un pahar, va fi un an vesel. De asemenea, dorinta pusa la miezul noptii de Revelion are toate sansele sa se implineasca.

Nu e bine ca intre Craciun si Anul Nou sa se tricoteze, sa se coasa si sa se spele rufele. De asemenea, nu este bine sa speli in prima zi a Noului An si trebuie sa ai curatenie in casa.

Author:

Facebook Comment