Zaharul creeaza haos in intregul corp

E dulce, e gustos – asa gandesc multi dintre oameni, insa prea putini sunt constienti ca zaharul este un adevarat „ucigas tacut” si ca creeaza haos in intregul corp!

1. Zaharul ingrasa organele

Produsele care contin zahar natural sau indulcitori artificiali favorizeaza acumularea de grasime pe organele interne. Asadar nu doar circumferinta taliei se mareste daca mananci mai multe produse dulci decat trebui, ci si circumferinta ficatului, spre exemplu.

2. Zaharul „pregateste” organismul pentru diabet

Zaharul – sub orice forma – predispune la aparitia diabetului daca este consumat in exces. Si sa ajungi la exces este foarte usor! E suficient sa bei cafeau de dimineata cu trei lingurite de zahar, sa mananci o prajitura sau ceva dulce in cursul zilei, sa bei un pahar de suc, sa iei mesele mereu cu paine si sa fii un fan inversunat al cartofilor. Nu trebuie neaparat sa mananci trei tavi cu prajituri zilnic. Doar daca introduci o data in organism 150 de calorii din zaharul continut de sucul abia baut iti cresti riscul de a face diabet cu 1,1%.

3. Zaharul dauneaza inimii

Acolo unde exista o predispozitie la diabet, exista si o predispozitie la boli de inima. De fapt, diabetul si afectiunile cardiovasculare merg mana in mana. Diabetul in sine nu te omoara, dar te omoara infarctul sau accidentul vascular-cerebral – incident grave, soldate deseori cu deces, care apar frecvent in randul persoanelor diabetice.

4. Zaharul afecteaza venele

Cu cat ai mai mult zahar in organism, cu atat circulatia sangelui este incarcat cu insulina produsa de pancreas tocmai pentru a stavili nivelul glicemic ridicat. Insa insulina afecteaza arterele si sanatatea sistemului circulator, probleme care duc la hipertensiune arteriala si chiar la infarct miocardic si la accident vascular-cerebral.

5. Zaharul da peste cap colesterolul

Cand ne gandim la principalele cauze ale colesterolului ridicat, ne vin in minte mancarurile cu multa grasime, fara sa stim ca exista o cauzalitate enorma intre consumul ridicat de produse cu zahar si cresterea colesterolului. Chiar si la persoanele care nu sufera de diabet sau de obezitate, asadar la cele cu greutate corporala normala, nivelul colesterolului rau in sange este mai mare daca acestea obisnuiesc sa manance produse cu zahar adaugat.

6. Zaharul creeaza dependenta

Este ca un drog, caci creeaza dependenta. Cum? Zaharul declanseaza eliberarea unor substante la nivelul centrilor placerii din creier, subtante de tip opioid, dar si dopamina. Cu cat consumam zahar mai mult timp, in cantitati mari, cu atat corpul nostru devine rezistent la acesta si produce mai greu aceste substante care genereaza o stare de bine. Asadar, suntem nevoiti, adesea fara sa constientizam, sa creste aportul de zahar din alimentatie.

7. Zaharul te face un animal nesatul

Daca mananci produse cu zahar timp indelungat, se produce un dezechilibru la nivel chimic in creier care iti face incapabil corpul de a se simti satul. Cu alte cuvinte, te vei simti mai mereu nesatul. Singurele momente in care va aparea senzatia de satietate vor fi acelea in care iti umpli complet stomacul, dar de indata ce mancarea se digera, revine si foamea.

Author:

Facebook Comment