Alimente care ne relaxeaza si alunga stresul

Ştiai că stresul, una dintre stările devenită aproape afecţiune a omului modern, poate fi combătut cu ajutorul unor alimente care au un efect calmant?

Pentru diminuarea stresului, trebuie să consumi zilnic legume, seminţe sau fructe care conţin vitamine şi minerale, ele fiind adevăraţi inamici ai unei stări tensionate.

Nucile şi alunele

Împotriva stresului şi în profilaxia bolilor nevrotice, alunele şi nucile s-au dovedit a fi cele mai eficiente. Psihiatrii scoţieni au descoperit că persoanele care „ronţăie” zilnic nuci şi alune nu prezintă niciodată forme de nevroze avansate. Nucile conţin o cantitate apreciabilă de cupru, care ajută buna funcţionare a celulelor implicate în relaxarea psihică şi a sănătăţii creierului.

Migdalele

Migdalele conţin vitaminele B şi E, dar şi magneziu şi zinc. Vitaminele din complexul B şi magneziul produc hormonul „fericirii”, serotonina, iar secreţia acestui hormon la nivel cerebral aduce starea de bună dispoziţie.

Fisticul

Ajută organismul să lupte împotriva hormonilor stresului. Datorită proteinei pe care o conţine, fisticul este indicat în combaterea depresiilor.

Susanul

Susanul conţine o substanţă numită triptofan, un aminoacid esenţial organismului, care reuşeşte să inducă somnul natural, reduce sensibilitatea la durere, tensiunea nervoasă şi anxietatea. De aceea seminţele de susan sunt considerate un antidepresiv natural.

Cerealele

Cerealele conţin un procent mare de glucide care se absorb greu, asigurând organismului un aport energetic de lungă durată. De aceea sunt indicate persoanelor care au o viaţă agitată, dorm puţin şi sunt obosite. Consumate zilnic cu lapte la micul dejun ne ajută să învingem stresul şi oboseala.

Cacao

Este bine să consumi multă cacao. Numeroase studii atestă faptul că substanţele componente ale acestui aliment cresc secreţia de serotonină, ajutând la o stare de spirit mai bună.

Orezul integral

Acest aliment eliberează progresiv energia pe care o produc carbohidraţii săi, stabilizează vitalitatea pe durata întregii zile, evitând oboseala şi apariţia stresului. Datorită vitaminelor din complexul B pe care le conţine din abundenţă, orezul integral are un efect calmant de lungă durată.

Afinele

Au un gust delicios şi oferă organismului procentul necesar de vitamine şi minerale. Acestea întăresc sistemul imunitar şi înlătură stresul şi starea de oboseală.

Portocalele

Cunoscute şi sub denumirea de fructe „antistres”, portocalele ajută la îmbunătăţirea stării de spirit, pentru a nu ajunge la depresie.

Broccoli

Această legumă este plină de vitamine, conţinând şi un procent important de acid folic, care ajută la combaterea anemiei şi anxietăţii. Consumul regulat de broccoli este indicat împotriva  senzaţiei de panică şi pentru îndepărtarea depresiilor.

Spanacul

Recunoscut pentru calităţile sale energizante, spanacul conţine fier, vitamina B şi K, acid folic, magneziu şi calciu, care înlătură cu succes depresiile. Cu alte cuvinte, putem spune că spanacul are un efect antistres foarte puternic.

Pătrunjelul

Este un excelent antioxidant, care conţine vitamina C şi fier în cantitate mai mare decât spanacul. Dar ştiai că dacă vei mânca zilnic o salată în care adaugi o legătură de pătrunjel, vei ţine stresul la distanţă?

Peştele

Conţine cantităţi apreciabile de vitamina B, fosfor şi calciu, iar restul substanţelor din peşte produc secreţia de serotonină, care ajută la crearea unei stări de bună dispoziţie.

Laptele

În afară de vitaminele B2 şi B12, laptele conţine antioxidanţi buni pentru îndepărtarea radicalilor liberi, asociaţi stresului.

Sunătoarea

Există mai multe ceaiuri de plante care ajută la calmarea stresului. Una dintre plante este sunătoarea, indicată persoanelor care suferă de forme uşoare sau moderate de depresie.

Cafeaua

Deşi sunt mai multe opinii privind efectele cafelei asupra organismului totuşi, consumată cu măsură, cafeaua induce o stare de spirit mai bună, stimulează atenţia, capacitatea de concentrare, este energizantă şi, nu în ultimul rând, are un efect antistres.

Meniu antistres

Micul dejun: o porţie de cereale amestecate cu nuci, alune, seminţe de floarea-soarelui şi migdale şi un suc proaspăt de portocale, morcov şi măr.
Prânz: peşte la grătar cu garnitură de orez brun, pâine integrală, salată de varză cu suc de lămâie, o banană.
Cină: o porţie de piept de pui la grătar, salată de legume (roşii, castraveţi, ardei ceapă, salată verde şi pătrunjel), stropită cu o lingură de ulei de măsline şi suc proaspăt de lămâie, o cană de orez cu lapte.

Author:

Facebook Comment