Lipsa de calciu este o problema des întalnita
indiferent de varsta. Pe langa lactate poti include în alimentatie si
alte surse importante de calciu mai putin cunoscute. Ele aduc
organismului un aport de calciu semnificativ... si sunt pe placul
persoanelor care nu tolereaza lactatele.
Migdalele
Considerate o sursa sigura de calciu, migdalele mai contin si
magneziu, vitamina E si alti antioxidanti care lupta împotriva
cancerului. Spre deosebire de alte alimente, migdalele contin combinatia
de minerale - calciu si magneziu - ce ajuta la mentinerea sanatatii
oaselor.
Potrivit specialistilor în nutritie, 20 de migdale contin aceeasi
cantitate de calciu ca si un sfert de cana de lapte. Incluse în dieta,
fructele oleagioase reduc riscul de infarct, ne feresc de infectii si
previn aparitia problemelor digestive.
100 grame de migdale = 230 mg calciu
Sardine
Cu siguranta ai auzit ca pestele nu trebuie sa lipseasca din
alimentatie. Stiai însa ca este si o buna sursa de calciu? Sardinele se
numara printre alimentele care contin o cantitate mai mare de mineral.
Doar 100 grame de sardine furnizeaza organismului o doza mai mare
de calciu decat un pahar de lapte. Acest tip de peste contine si o
cantitate importanta de proteine si de aminoacizi esentiali, de care
organismul are nevoie pentru buna lui functionare.
100 grame de sardine = 370 mg calciu
Seminte de susan
Printre semintele care aduc beneficii sanatatii, mai ales daca ai
lipsa de calciu, se numara cele de susan. Semintele mai contin si o
cantitate mare de cupru, magneziu, fier si arginina, unul dintre
aminoacizii care contribuie la prevenirea tumorilor canceroase.
Incluse în alimentatie, semintele de susan previn aparitia hipertensiunii arteriale si îmbunatatesc tranzitul intestinal.
100 g seminte de susan = 670 mg calciu
Sucul de portocale
Dintre citrice, portocalele nu sunt doar o buna sursa de vitamina
C, ci si de calciu. O cantitate mare de calciu poti obtine atat din
fructul consumat ca atare, dar si din sucul proaspat.
Consumat frecvent, sucul ajuta la întarirea sistemului imunitar si
previne aparitia problemelor legate de tensiunea arteriala (datorita
compusului hesperidina care îmbunatateste sanatatea vaselor de sange).
250 ml de suc de portocale (un pahar) = 400 mg calciu
o portocala = 200 mg calciu
INFO: 800-1.200 de mg de calciu reprezinta doza de care organismul are nevoie zilnic pentru a functiona perfect.