Bauturi cu alcool care te imbata grav

Desi sunt mai slabe decat „tariile”, berea si vinul au efect sedativ si deshidratant. Vinul de casa nu este mai sigur, pentru ca nu exista nicio garantie cu privire la ingredientele adaugate si la procesul de fabricatie.

Cantitatile de alcool recomandate de medici nu trebuie sa depaseasca 500 ml de bere, 300 ml de vin sau 100 ml de tarie pentru barbati si jumatate din aceste cantitati pentru femei. Daca vreti sa va cinstiti mai mult de Sarbatori, alegeti bauturi cu concentratie mai mica de alcool si evitati cocktaiulurile sau combinatiile de alcool cu energizant. Berea si vinul sunt cele mai slabe bauturi alcoolice, insa au dezvanatajele lor.

BERE. Desi are doar 4-7% alcool, berea se proceseaza greu si ramane in organism mai mult decat alte bauturi. "Contine o substanta cu efect sedativ. Te inmoi rapid. Nu are insa chimicale, avand un termen de valabilitate scurt", subliniaza dr. Corina Zugravu, specialist in nutritie.

VIN. Vinurile au 11-18% alcool, mai mult decat berea. Cel din comert contine sulfiti care dau migrene si senzatia de deshidratare.

VODCA si WHISKY. Tariile „ard” gatul si stomacul, iar starea de mahmureala provocata de acestea e mai rea, intrucat concentratia de alcool trece de 50%. "Vodca si whiskey-ul sunt limpezi, naturale, dar au foarte mult alcool, cu efect coroziv asupra stomacului si gatului-arde tesuturile. Asociate cu sucuri si cola, ai tendinta sa le bei ca pe apa", adauga nutritionistul Zugravu.

LICHIOR. Lichiorul de fructe sau ciocolata, vermutul, cremele de whiskey sunt adevarate „bombe” pentru ficat, pentru ca au mult zahar care grabeste absorbtia alcoolului, dar si multi coloranti si aditivi care sporesc toxicitatea.

COMBINATII PROASTE

Alcool cu energizant, cu cola sau cu grasimi

Orice "bautor" care se respecta are o regula de aur: nu amesteca bauturile. Medicii spun ca nu este indicat nici sa le combinati cu sucuri dulci, pentru ca alcoolul se absoarbe mai repede, dar nici cu energizant. "Energizantul contine taurina, adica bila de bou, care, surprinzator, are efect sedativ. Te astepti sa te simti minunat, dar vei fi surprins ca te va fura somnul", atrage atentia nutritionistul Zugravu.

De asemenea, cocktailurile mascheaza gustul alcoolului, iar tentatia sa consumati mai mult creste. Alcoolul nu trebuie consumat nici cu alimente grase, pentru ca se suprasolicita ficatul. Riscul este sa apara pancreatita acuta sau hepatita sau sa se agraveze afectiuni hepatice deja existente.

Author:

Facebook Comment