Desi sunt mai slabe decat „tariile”, berea si vinul
au efect sedativ si deshidratant. Vinul de casa nu este mai sigur,
pentru ca nu exista nicio garantie cu privire la ingredientele adaugate
si la procesul de fabricatie.
Cantitatile de alcool recomandate de medici nu
trebuie sa depaseasca 500 ml de bere, 300 ml de vin sau 100 ml de tarie
pentru barbati si jumatate din aceste cantitati pentru femei. Daca vreti
sa va cinstiti mai mult de Sarbatori, alegeti bauturi cu concentratie
mai mica de alcool si evitati cocktaiulurile sau combinatiile de alcool
cu energizant. Berea si vinul sunt cele mai slabe bauturi alcoolice,
insa au dezvanatajele lor.
BERE. Desi are doar 4-7% alcool, berea se
proceseaza greu si ramane in organism mai mult decat alte bauturi.
"Contine o substanta cu efect sedativ. Te inmoi rapid. Nu are insa
chimicale, avand un termen de valabilitate scurt", subliniaza dr. Corina
Zugravu, specialist in nutritie.
VIN. Vinurile au 11-18% alcool, mai mult decat berea. Cel din comert contine sulfiti care dau migrene si senzatia de deshidratare.
VODCA si WHISKY. Tariile „ard”
gatul si stomacul, iar starea de mahmureala provocata de acestea e mai
rea, intrucat concentratia de alcool trece de 50%. "Vodca si whiskey-ul
sunt limpezi, naturale, dar au foarte mult alcool, cu efect coroziv
asupra stomacului si gatului-arde tesuturile. Asociate cu sucuri si
cola, ai tendinta sa le bei ca pe apa", adauga nutritionistul Zugravu.
LICHIOR. Lichiorul de fructe sau ciocolata,
vermutul, cremele de whiskey sunt adevarate „bombe” pentru ficat, pentru
ca au mult zahar care grabeste absorbtia alcoolului, dar si multi
coloranti si aditivi care sporesc toxicitatea.
COMBINATII PROASTE
Alcool cu energizant, cu cola sau cu grasimi
• Orice "bautor" care se respecta are o regula de aur:
nu amesteca bauturile. Medicii spun ca nu este indicat nici sa le
combinati cu sucuri dulci, pentru ca alcoolul se absoarbe mai repede,
dar nici cu energizant. "Energizantul contine taurina, adica bila de
bou, care, surprinzator, are efect sedativ. Te astepti sa te simti
minunat, dar vei fi surprins ca te va fura somnul", atrage atentia
nutritionistul Zugravu.
• De asemenea, cocktailurile mascheaza gustul
alcoolului, iar tentatia sa consumati mai mult creste. Alcoolul nu
trebuie consumat nici cu alimente grase, pentru ca se suprasolicita
ficatul. Riscul este sa apara pancreatita acuta sau hepatita sau sa se
agraveze afectiuni hepatice deja existente.