Ce beneficii si proprietati au prunele uscate

Prunele uscate fac parte din categoria fructelor care pot fi consumate oricand. Aroma lor aminteste de dulceata inceputului de toamna si sunt perfecte in mancaruri sarate si deserturi. Dar, in primul rand, sunt foarte sanatoase. Prunele uscate (in mod natural si neafumate), depasesc continutul de antioxidanti al fructelor de padure. O singura pruna uscata contine aceeasi cantitate de vitamine si minerale cat un pumn de afine. Prunele uscate contin fier, calciu, potasiu, seleniu, vitaminele A, B si C, iar antioxidantii protejeaza celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor liberi, care stau la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative si a cancerului, scrie whfood.
Unul din marile beneficii ale prunelor proaspete sau uscate este aceea ca sporesc capacitatea organismului de a face fata la agresiunea virusilor specifici perioadei reci a anului. In ceea ce priveste prunele uscate, prin procesul de deshidratare se pierd foarte putine vitamine si minerale din fructele proaspete. Doua-trei prune uscate pe zi sunt suficiente pentru a mentine la cote ridicate imunitatea organismului.
In 100 de grame se gasesc 240 calorii, 2,85 grame de proteine, 38 de grame de carbohidrati, sapte grame de fibre, adica 23 la suta din necesarul zilnic de fibre, si doar 22 grame de apa. In ceea ce priveste vitaminele si mineralele, in 100 de grame de prune uscate sunt 781 de unitati de vitamina A, adica 10% din doza zilnica si 0,6 miligrame de vitamina C.
In ceea ce priveste mineralele, este demna de luat in seama cantitatea de fosfor, respectiv 69 de miligrame si cea de potasiu, respectiv 732 de miligrame, precum si 1,2 grame de fier. Prunele contin o cantitate impresionanta de luteinia, un antioxidant considerat ca fiind o veritabila vitamina pentru ochi. In 100 de grame de prune sunt peste 500 de miligrame de luteina, adica toata cantitatea zilnica necesara.
Prunele uscate sunt perfecte la micul dejun. Combinate cu lactate degresate si cereale integrale aduc intreaga cantitate de energie necesara organismului. Sunt gustarea ideala intre mese si sunt cap de lista in seria snacks-uri inteligente.
Trebuie spus ca toate aceste calitati sunt rezervate exclusiv prunelor uscate natural, in timp ce prunele afumate isi pierd cea mai mare parte din proprietati.


Author:

Facebook Comment