Afinele
Au o concentratie scazuta de zahar si le sunt de un real folos
persoanelor care sufera de diabet, fiind denumite de catre specialisti
"insulina verde". Afinele se pot consuma proaspete, mai ales vara, cand
se coc. In medicina naturista, se folosesc atat frunzele de afine, cat
si fructele.
Administrare
TINCTURA. Se toarna 200 ml de alcool de peste 40 de grade peste o
mana de frunze uscate de afin si se lasa recipientul intr-un loc insorit
cam 10 zile, vreme in care se agita din cand in cand. La final,
preparatul se strecoara, se pune in sticlute inchise la culoare si se
iau zilnic cate 50 de picaturi diluate putin in apa.
INFUZIE. Se toarna o cana cu apa clocotita peste 1 lingura cu
frunze uscate de afin. Dupa 10 minute de infuzare, se strecoara si se
bea. Doua cani pe zi sunt de ajuns in cazul diabeticilor.
Aloe vera
Folosita de mii de ani pentru a trata diverse afectiuni ale pielii,
de la arsuri la rani si iritatii, aloe vera nu se dezminte nici in ceea
ce priveste scaderea glicemiei. Studiile stiintifice au demonstrat
proprietatile hipoglicemice ale plantei si de stimulare a functiei
hepatice.
Administrare
GEL, SIROP. Preparate din aloe vera se gasesc la magazinele cu
profil naturist si e de preferat sa le procuri de acolo, ca sa fii
sigura de eficienta tratamentului. Se administreaza conform
prospectului.
Ceapa
Nelipsita din preparatele bucatariei traditionale romanesti, ceapa
este un excelent remediu naturist. Are un continut foarte bogat in
vitamine si saruri minerale, esentiale pentru buna functionare a
organismului.
Administrare
CEAPA PROASPATA in salate de cruditati.
DECOCT din foi de ceapa sau ceapa cruda. Se pune la fiert o mana de
foi uscate sau o ceapa taiata, dar necuratata, intr-un litru de apa. Se
lasa la fiert, la foc mediu, aproximativ 15 minute. Se strecoara, iar
solutia obtinuta se lasa la racit si se consuma cate un pahar in fiecare
dimineata, inainte de micul dejun.
Cicoarea
Este o planta cunoscuta pentru faptul ca radacina ei, macinata fin,
tine loc de cafea. Este foarte buna pentru favorizarea digestiei si
pentru tratarea afectiunilor hepatice, dar si pentru normalizarea
glicemiei, in cazul diabeticilor.
Administrare
INFUZIE. Se pun la infuzat 2 linguri de radacina uscata, maruntita
si spalata bine intr-un litru de apa clocotita, cam 10-15 minute. Dupa
racire, se bea cate o ceasca inainte de fiecare masa.
DECOCT de radacina. Se fierbe intr-un litru de apa o mana de
radacina de cicoare uscata si maruntita, apoi se lasa la infuzat cam 15
minute. Se bea tot inainte de masa.
Schinduful
Este o planta mai putin cunoscuta, desi proprietatile ei
terapeutice ar trebui s-o faca nelipsita din casele noastre. Apreciat de
catre medicina naturista inca din cele mai vechi timpuri, schinduful e
bun nu numai pentru diabetici, dar si pentru femeile care sufera de
simptome neplacute ale instalarii menopauzei. In tratamente, se folosesc
doar semintele, despre care se stie ca incetinesc absorbtia
carbohidratilor si inhiba transportul glucozei.
Administrare
INFUZIE. Se macina o lingura cu seminte, iar pulberea obtinuta se
pune la infuzat intr-o cana cu apa fierbinte. Se lasa 10 minute, dupa
care se strecoara si se consuma cu o jumatate de ora inainte de masa.
Pentru rezultate eficiente, se beau 2-3 cani cu acest preparat in
fiecare zi.
TINCTURA. Se pun la macerat 2 linguri cu seminte in 400 ml de
alcool de 40 de grade si se lasa intr-un loc insorit. Se agita din cand
in cand, iar dupa doua saptamani, se filtreaza si se pune in recipiente
mai mici. Se iau cate 10 picaturi, de trei ori pe zi.
Usturoiul
Este de departe cel mai bun antiglicemiant natural si nu trebuie sa
lipseasca din dieta nici unui diabetic. Componenta careia ii revine
rolul de a aduce nivelul zaharului din sange la cote optime este
alicina, cea care da si gustul si mirosul specific usturoiului. In plus,
limiteaza efectele devastatoare pe care le are diabetul asupra
rinichilor, a vaselor de sange, a pielii sau a sanatatii ochilor.
Administrare
TINCTURA. Se pun la macerat in 200 ml de alcool de 40 de grade
cativa catei de usturoi. Dupa doua saptamani, preparatul se filtreaza si
se pune in sticlute. Se iau cate 20 de picaturi, de doua ori pe zi.
VIN de usturoi. Se piseaza 3-4 catei mari de usturoi si se pun in
jumatate de litru de vin alb. Se lasa la macerat o saptamana si se ia
cate o lingura pe zi.