Ce trebuie sa mananci daca iti cade parul

Ceea ce mancam influenteaza, în mare masura, starea podoabei capilare. Iata de ce este este important sa stim ce alimente sa nu ne lipseasca din dieta daca vrem sa prevenim probleme precum caderea parului.

Este foarte posibil ca în aceasta perioada a anului sa observam ca ne cad mai multe fire de par. Specialistii ne spun ca este vorba despre un ciclu normal de reînnoire a parului, care dureaza cateva saptamani. La acestea se adauga si imunitatea mai scazuta care vine „la pachet” cu sezonul rece, dar si factori care nu tin de anotimp, cum sunt stresul si alimentatia dezechilibrata. Afla din articolul nostru ce alimente sunt indispensabile pentru a avea un par sanatos.

Nicio zi fara proteine

In jur de 90% din structura firului de par este formata de cheratina, iar sinteza acestei substante se face cu ajutorul proteinelor, al zincului si al sulfului. Un aport insuficient de proteine în alimentatie se poate manifesta printr-un par casant, uscat si lipsit de stralucire. De asemenea, nivelul scazut al proteinelor poate avea ca urmare caderea parului.

Printre sursele de proteine se numara carnea, pestele, produsele lactate, ouale, nucile, fasolea si lintea. Zincul poate fi procurat din carne, peste, galbenus, drojdie de bere, seminte de dovleac, iar laptele, fasolea, broccoli si conopida ne pot furniza necesarul de sulf.

INFO PLUS: Zincul stimuleaza cresterea podoabei capilare.

Iti cade parul? Ai putea avea lipsa de fier

Una dintre cele mai importante substante nutritive de care parul are nevoie este fierul, mineral care transporta oxigenul la celule. In cadrul unei alimentatii sarace în fier, se produce mai putina hemoglobina, iar tesuturile primesc mai putin oxigen, fiind afectata si podoaba capilara. De altfel, un simptom principal al carentei de fier este caderea parului.

Este bine de stiut ca în lipsa acestui mineral, parul se regenereaza mai greu si se rupe usor. Principalele surse de fier sunt patrunjelul, varza, nucile, ficatul, galbenusul, fasolea uscata si oleaginoasele. Fierul se absoarbe mai bine în prezenta vitaminei C, care poate fi procurata din citrice, kiwi, varza, broccoli si ardei rosu.

INFO PLUS: Vitamina C este implicata si în producerea sintezei de colagen, proteina care confera rezistenta firului de par.  

Acizii grasi hidrateaza scalpul

Parul are nevoie si de acizi grasi esentiali de tipul Omega-3 pentru hidratarea scalpului si pentru rezistenta folicului pilos. Acesti acizi participa la formarea uleiului natural (sebum), care previne uscarea scalpului si formarea matretei.

Printre alimentele care contin acizi grasi esentiali se numara somonul, macroul, semintele de in si cele de dovleac, nucile, cerealele integrale si alunele. Actiunea benefica a acizilor grasi esentiali este accentuata de vitamina E, care stimuleaza oxigenarea si circulatia sangvina la nivelul scalpului, prevenind uscarea acestuia. De aceea, asigura-te ca din alimentatie nu îti lipsesc alimente care contin aceasta vitamina (uleiuri vegetale, fructe oleaginoase, vegetale cu frunze verzi).

La hidratarea scalpului si la productia de sebum participa si vitamina A, pe care o gasesti în morcovi, produse lactate si vegetale cu frunze verzi.

INFO PLUS: Acizii grasi esentiali nu pot fi sintetizati de organism, de aceea trebuie procurati din alimentatie.



Galbenusul, laptele si drojdia contin biotina, substanta care previne caderea parului.  

BINE DE STIUT

•    Daca ai matreata, redu consumul de zahar.

•    Hidratarea corespunzatoare (8 pahare de apa pe zi) previne uscarea parului.

•    Lipsa de stralucire a parului poate fi pusa pe seama carentei de vitamine si de minerale.

Dr. Corina Zugravu,

medic primar Igiena si Alimentatie, Institutul de Sanatate Publica, Bucuresti

    

Zincul si seleniul, minerale necesare pentru par

Zincul este foarte important pentru par, carentele acestuia asociindu-se cu modificari de troficitate a parului. Zincul se gaseste în leguminoase, în carne de vita, ficat si cereale integrale. De asemenea, grasimile esentiale, acizii grasi Omega-3, sunt foarte importanti pentru scalp si pentru secretia de sebum, care asigura cresterea unui par sanatos.

Sursele sunt uleiurile vegetale, nucile, alunele si pestii grasi de apa rece. Un alt microelement esential este seleniul, care poate fi gasit în fructe de mare si peste, pentru ca asigura un folicul pilos trofic. Actiuni pozitive tot pe folicul au diferite alte minerale sau vitamine, dar esentiale sunt vitaminele A si C.

In carentele lor, apar tulburari cutanate si ale folicului pilo-sebaceu, care, de regula, se rezolva atunci cand sunt compensate lipsurile lor. Pielea fara vitamina A este uscata, sebumul nu se secreta în mod corespunzator si parul poate sa cada.

Author:

Facebook Comment