Chimicale rele ce trebuiesc evitate

Toată lumea ştie că mâncarea din ziua de azi este plină de chimicale toxice, rele pentru organism. Dar care sunt cele cele mai rele chimicale din mâncare? Care alimente trebuie evitate şi care produse ar trebui neapărat să fie organice?

Mercur

Multe femei, mai ales cele însărcinate, se feresc de peşte din cauza mercurului toxic pe care acesta l-ar putea conţine. De fapt, cu adevărat periculoşi sunt doar peştii de la capătul de sus al lanţului trofic, adică prădătorii care adună mercur din toate celelalte specii consumate: rechin, peşte spadă, macrou regal, etc. Carnea de peşte este sănătoasă şi plină de acizi graşi Omega 3 şi 6, deci peştii mici şi fitofagi (care mănâncă plante, nu alţi peşti) sunt indicaţi.

BPA (Bisfenol A)

BPA este o substanţă toxică şi cancerigenă prezentă în mâncarea din conserve şi în cea încălzită în recipiente de plastic. Substanţa din metale şi plastic rezistent la temperaturi înalte trece rapid în alimente, de aceea este bine să evitaţi folosirea unor cutii din plastic atunci când încălziţi mâncarea la birou şi să nu consumaţi prea multe conserve zilnic.

BHA (hidroxianisol butilat)

Deşi sună greu de pronunţat, BHA se găseşte în multe alimente consumate des de români: chipsuri, snacksuri, cârnaţi, gumă de mestecat, cereale pentru micul dejun, etc.
Substanţa este cancerigenă şi inhibă sistemul endocrin, ceea ce înseamnă că provoacă tulburări hormonale, ale sistemului imunitar şi diabet.
 

Colorantul alimentar caramel

Deşi sună nevinovat, colorantul folosit în sucuri de tip cola şi chiar anumite amestecuri de carne tocată de la fast food. Colorantul din caramel conţine două substanţe chimice cancerigene şi problema cea mare este că multă lume nu se aşteaptă ca acesta să fie prezent în anumite alimente, cum ar fi carnea tocată. Deci amre atenţie la listele de ingrediente de pe pachete.

Author:

Facebook Comment