China a intrecut SUA la capitolul putere comerciala

China a devenit cea mai mare putere comerciala a lumii, devansand SUA, dupa ce schimburile sale comerciale au depasit pentru prima data in 2013 pragul de 4.000 de miliarde de dolari, conform datelor publicate vineri de guvernul chinez.
Valoarea totala a exporturilor si importurilor chineze a crescut anul trecut cu 7,6%, la 4.160 miliarde de dolari. Defalcat, exporturile chineze au crescut cu 7,9%, pana la 2.210 miliarde de dolari, in timp ce importurile au crescut cu 7,3%, atingand 1.950 miliarde de dolari, informeaza Financial Times.
Excedentul comercial al Chinei a crescut cu 12,8%, la 260 de miliarde de dolari.
China a devenit cel mai mare exportator global de bunuri in 2009, iar importurile si exporturile chineze constituie in prezent mai mult de 10% din schimburile comerciale realizate la nivel mondial, de la doar 3% in 2000.
Principalii parteneri comerciali ai Chinei sunt Uniunea Europeana, SUA, tarile ASEAN (Asociatia Natiunilor din Sud-Estul Asiei), Hong Kong si Japonia.
SUA vor anunta datale finale privind schimburile comerciale in luna februarie, insa importurile si exporturile totale de bunuri s-au ridicat la 3.570 miliarde de dolari in perioada ianuarie-noiembrie 2013, ceea ce inseamna ca, in esenta, China a devenit cu siguranta prima putere comerciala a lumii.

Author:

Facebook Comment