Cotlet de porc preparat la cuptor cu un sos de prune uscate si stafide

Un cotlet de porc preparat la cuptor este deosebit de delicios atunci când carnea rămâne fragedă şi suculentă. Pentru a-şi păstra sucul, înainte de-a fi pusă la cuptor, carnea se prăjeşte puţin în ulei pentru a forma o crustă subţire. Alături de un sos dulce acrişor făcut cu prune uscate şi stafide, cotletul la cuptor este un fel de mâncare fină şi elegantă ce se poate servi în ocazii festive sau mai speciale.
Ingrediente:
O bucată de cotlet de porc de un kg, Sare, piper după gust, 1 linguriţă de cimbru uscat, 1 linguriţa măghiran uscat, 2 linguri ulei, 5-6 linguri de oţet balsamic
Pentru sos 250 g prune uscate, 150 g stafide aurii înmuiate în 100 ml apă, 250 ml de zest rămas de la friptură, după ce grăsimea a fost filtrată (sau un amestec de 150 ml oţet balsamic şi 100 ml apă în lipsa zestului) Sucul de la o jumătate de lămâie, Sare, piper după gust, ardei iute mărunţit (opţional)
Modul de preparare:
Cuptorul se încălzeşte la 175 de grade.
Înainte de preparare, carnea se aduce la temperatura camerei. Carnea se presară pe toate părţile cu sare, piper, cimbru şi măghiran mărunţit.
Într-o tigaie de mărime potrivită se pun două linguri de ulei la foc mediu - mare, iar când uleiul s-a încins se pune carnea la prăjit cu partea cu grăsime în sus. Se lasă câteva minute, atât cât să facă o crustă subţire. Se întoarce pe toate părţile, astfel încât să se formeze o crustă de jur împrejur.
După ce s-a format crusta pe ultima parte, se adaugă în tigaie oţetul balsamic. Se roteşte apoi carnea de câteva ori, până când crusta prinde culoare maronie de la oţet.
Friptura se transferă într-o tavă, se adaugă puţină apă şi restul de oţet din tigaie se acoperă cu folie de aluminiu şi se pune la cuptor pe raftul din mijloc.
După o jumătate de oră se îndepărtează folia de aluminiu iar carnea se întoarce cu partea cu grăsime în sus. Se ţine la cuptor până când carnea se pătrunde (aproximativ 50-60 de minute/kg de carne).
Când este gata friptura se scoate din cuptor, se transferă pe un fund de lemn şi se acoperă din nou cu folie de aluminiu şi se lasă cam 15-20 de minute, după care se poate felia.
Zestul care a rămas în tavă se pune într-un vas şi apoi se decantează grăsimea care se ridică deasupra. Aceasta se poate folosi ca adaos la piureul de cartofi sau la legume sote.
În sucul rămas se adaugă prunele tăiate mărunt şi stafidele. Se fierbe la foc mic, până când sosul începe să se îngroaşe. Dacă doriţi un sos mai consistent puteţi adăuga o linguriţă de amidon dizolvat în apă rece. Sosul se potriveşte de sare şi piper, iar la sfârşit se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie. Pentru un sos picant, adăugaţi puţin ardei iute mărunţit.

Author:

Facebook Comment