Cum iti poti invata copilul sa fie creativ, sfaturi pentru parinti

Fiecare copil se naste avand deja creativitate – trebuie doar sa-l ajutam sa descopere la ce anume are talent. Indiferent daca este vorba despre muzica, arta, dans sau pur si simplu joaca imaginativa, nu exista reguli pentru creativitate, dar sunt nenumarate cai de a o descoperi, ocroti si dezvolta la copiii nostri. In continuare iti vom prezenta zece sfaturi despre cum iti poti invata copilul sa fie creativ.
1. Pasiunea trebuie insuflata
Pictezi, sculptezi, esti pasionat de fotografie? Indiferent de pasiunea ta creativa, invata-ti si copilul sa o aprecieze! Invita-l sa imparta cu tine dragostea de a crea lucruri si de a avea amintirea unui parinte care imbratiseaza pasionat un hobby. Copiii iubesc culoarea, muzica, arta si murdaria, asa ca nu te gandi ca sunt prea mici pentru a face parte din lumea ta artistica si pentru a-si exprima propria creativitate.
2. Fa arta accesibila
Creeaza-i constant copilului tau oportunitati sa-si exerseze imaginatia. Tine la vedere bucati de hartie alba, creioane, creta colorata, acuarele, ca el sa fie tentat sa le incerce pe toate. De asemenea, hainele reprezinta o cale excelenta pentru copii de a se auto-exprima. Incurajeaza-ti micutul sa iubeasca arta imaginativa a costumarii. Vei fi uimita sa vezi cata creativitate va avea cand va veni vorba sa se costumeze!
3. Inventeaza povesti!
Parintii se axeaza in principal pe efortul de a-i invata pe copii sa citeasca si se concentreaza doar asupra cartilor, pierzand oportunitatea de a inventa ei insisi povesti. Data viitoare cand deschizi o carte, lasa-ti copilul sa-si spuna propria poveste, bazandu-se doar pe imagini! Sau incepe tu propria poveste si lasa-l pe el sa o termine. De asemenea, incearca sa nu descurajezi ideile mai nastrusnice ale copilului tau.
4. Experimenteaza pe scena
Expune-ti copilul la arta live si du-l la un concert, la teatru sau la filarmonica. Chiar daca nu va avea rabdare sa se termine tot spectacolul, copilul va putea ajunge sa iubeasca arta live. Odata ce copiii asista la un concert, ei vor fi suficient de impresionati cat sa incerce sa imite acelasi lucru.
5. Du-l la cursuri de arta
Cu siguranta in orasul tau se organizeaza cursuri de pictura si desen, de teatru sau centre muzicale destinate copiilor. Daca nu poti gasi unul, gandeste-te sa discuti cu cateva mame si sa va creati propriul curs sau centru.
6. Muzica va capta mereu atentia
Creativitatea implica mai mult decat artele vizuale. Fa din muzica o parte constanta a vietii voastre cotidiene! Expune-ti copilul la diferite genuri de muzica – nu doar la genul tau favorit – si spune-i despre modul in care muzica te inspira si iti intregeste viata. Mai mult, in loc doar sa asculti muzica, poti face muzica! Incurajeaza-l pe cel mic sa cante, sa compuna si sa experimenteze diverse ritmuri cu ajutorul jucariilor muzicale sau, de ce nu?, sa faca pe tobosarul improvizandu-si instrumentele din oale si tacamuri!
7. Largeste-i orizontul
Extinde-i orizontul copilului tau in ceea ce priveste arta. Incepe sa colectionezi nasturi, ata, bucati de material textil, paiete sau bucati de bijuterii si lasa-ti copilul sa faca ceva creativ cu ajutorul acestora. Scoate la iveala creativitatea din micutul tau, incurajandu-l sa se joace, sa puna in scena mici scene de teatru cu ajutorul jucariilor sale. Implica-te si tu, schimba-ti vocea si tonalitatea cand dai viata uneia dintre jucarii, distreaza-te impreuna cu el!
8. Cumpara obiecte handmade
Invata-ti copilul sa aprecieze valoarea obiectelor artizanale cumparand mai des articole handmade. Le poti gasi la talciocurile saptamanale sau in magazine de profil. Explica-i micutului despre unicitatea acestor articole – spune-i ca artistul a stat cateva ore pentru a crea acele obiecte. Totodata, nu te limita la creioane, hartie si vopsea cand vine vorba despre expresia artistica. Lasa-l pe micut sa te ajute cu aranjarea mesei pentru cina, invatandu-l cum sa puna tacamurile, cum sa asorteze culorile, sa faca mici aranjamente pentru masa ori sa plaseze servetelele in forme frumoase.
9. Roaga-l sa te ajute cu diverse proiecte
Vrei sa-ti redecorezi o camera? Chiar daca e nevoie de mana unui adult pentru a vopsi, de exemplu, copilul tau va fi mandru sa fie implicat in acest proiect. Lasa-l sa vopseasca putin sau macar sa te ajute cu cutia de vopsea. De asemenea, „arta" creata de copilul tau poate servi drept cadou pentru rude. In acest mod, rudele vor fi placut surprinse de primirea cadoului, iar cel mic va invata ce inseamna satisfactia de a te exprima creativ.
10. Nevoia e „mama" inventiei
In cazul in care ii vei da totul copilului tau, acesta nu va resimti nevoia de a fi creativ. Uneori, plictiseala poate fi pozitiva pentru un copil, generand idei. Nu ii cumpara foarte multe jucarii, ci mai degraba lasa-l sa improvizeze si sa si le faca singur. Nu e complicat sa-ti inveti fiica, de pilda, sa-si faca singura o papusa din carpe. Aminteste-ti de jocurile copilariei tale, cand nu aveai console video, WiFi si alte gadget-uri moderne. Si invata-ti micutul sa iubesca natura, sa se simta miscat de o fotografie frumoasa sau sa se simta inspirat de o melodie.

Author:

Facebook Comment