Cum tratam herpesul

Tratamentul herpesului

Nu exista tratament pentru leziunea herpetica, asa cum nu exista tratament pentru virusul herpes simplex care o cauzeaza. Majoritatea leziunilor herpetice vor disparea de la sine. Dar, totusi, medicamentele pot reduce usor durata persistentei leziunilor si uneori preveni o viitoare recadere.

Tratamentul medicamentos depinde de evolutia in timp a leziunilor herpetice (daca pacientul e la prima recurenta, daca a avut mai multe recurente) sau daca se incearca sa se previna viitoarele recurente.

Cand se trateaza prima recurenta herpetica medicamentele antivirale pe cale orala pot reduce durerea si scurta durata vindecarii.

In tratamentul leziunilor herpetice recurente urmatoarele medicamente pot reduce severitatea si durata afectiunii:

- cremele topice sau unguentele, care pot fi cumparate cu sau fara prescriptie medicala, pot reduce durerea, pruritul genital (mancarimea) sau durata vindecarii

- medicamentele antivirale pe cale orala, care pot fi cumparate doar cu prescriptie medicala, se folosesc cand apar primele simptome (ca senzatia de arsura sau de mancarime). Aceste medicamente au efect minim cand leziunea deja s-a dezvoltat

-antiviralele pe cale orala pot fi de asemeni administrate zilnic in special celor care au recurente dureroase si frecvente tocmai pentru a preveni aceste recaderi.

Daca un pacient are un sistem imun deficitar si face leziuni herpetice, acesta poate avea nevoie de doze mari de medicamente pentru a controla simptomele sau de medicatie zilnica pentru a preveni recurentele.

Desi rar, copiii si adultii cu un sistem imun deficitar necesita antibiotice in timpul unui episod mai sever de herpes pentru a trata infectia bacteriana care poate aparea.

Alte tratamente


Primul episod de herpes poate fi atat de dureros, incat pacientul poate avea dificultati in momentul in care incearca sa manance, sa bea sau sa doarma. Un copil care are febra si leziune herpetica la nivelul gurii trebuie ajutat sa bea apa si alte lichide pentru a preveni deshidratarea.

Adultii sau alti copii cu un prim episod dureros de herpes pot uneori necesita medicamente eliberate prin prescriptie medicala pentru a reduce durerea.

Medicina alternativa

Nici o alternativa de tratament la medicina clasica nu s-a dovedit prin studii clinice a fi eficienta in tratamentul sau preventia herpesului. Oricum cateva tratamente complementare sunt disponibile daca pacientul vrea sa incerce o metoda alternativa pentru a reduce simptomatologia.

Vitamina C, suplimentii cu lizina, balsamul cu lamaie sunt cateva exemple de tratamente complementare si pot oferi o ameliorare a simptomelor in timpul recidivelor herpetice.

Un studiu a aratat ca o crema topica cu oxid de zinc/glicina poate trata in mod eficient herpesul si reduce durata recidivei herpetice cu pana la 5 zile.

Crema trebuie aplicata de 4 ori pe zi cat mai curand in cursul recidivei (in timpul primelor 24 de ore de la aparitia leziunii) pentru a fi eficienta. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma rezultatul.

Author:

Facebook Comment