De ce oameni viseaza?

Unul dintre cele mai vechi mistere ale lumii, alaturi de filosoficul „Eu de ce exist?“, este si intrebarea „De ce visez?“. Aceasta enigma a zapacit, dar a si inspirat oamenii de stiinta si cercetatorii timp de zeci de ani. Deocamdata, nu exista un singur raspuns.

Toata lumea viseaza. Visele sunt la fel de naturale ca respiratul si la fel de involuntare. Chiar si oamenii care nu-si amintesc visele, tot o fac, cel putin o ora sau doua in fiecare noapte, noteaza adevarul.ro, care citeaza „Huffington Post“.  

Cand au loc visele   

Cercetarile initiale in domeniul somnului, care au inceput prin a se concentra pe somnul bebelusilor, apoi pe cel al adultilor, au dat nastere primelor teorii. Astfel, etapa somnului denumita REM („rapid eye movement“ - miscarea rapida a ochilor) a devenit baza studiilor despre vise. Acest tip de somn, REM, este perioada in care au loc visele.   Bebelusii experimenteaza somnul REM in aproape 50% din intreaga perioada petrecuta dormind, dar adultii viseaza in doar 22% din acest timp. Pentru majoritatea adultilor, somnul REM are loc la fiecare 90 de minute. Primul ciclu este scurt de trei minute, dar creste cu fiecare perioada de REM, asa ca, pana dimineata, ultimul ciclu de REM poate dura si 55 de minute.  

In timpul somnului REM, muschii sunt paralizati temporar, pentru a ne proteja de reactiile fizice pe care le-am putea avea din cauza viselor: datul din maini, fuga, loviturile sau altele. Interesant este ca in aceasta etapa nu doar ochii se misca rapid, ci si degetele de la maini si de la picioare.  

De multa vreme se crede ca visele au loc doar in timpul somnului REM, insa noi studii au scos la iveala faptul ca si in alte etape ale somnului pot avea loc alt tip de vise.    

Dormim aproape o treime din viata, si trecem prin etapa REM o patrime din acest timp. Odata cu descoperirea ca visam si in cadrul altor momente ale somnului (somnul non-REM) oamenii de stiinta au descoperit ca perioada pe care un om obisnuit o petrece visand este mult mai mare decat se credea.   

Teorii despre motivele viselor   

In timpul testelor, este usor de observat ca oamenii viseaza, insa este mai dificil pentru cercetatori sa si raspunda la intrebarea „de ce?“. Expertii nu au reusit sa se puna de acord nici acum asupra unui singur motiv pentru care visam. Insa exista, cu siguranta, o gramada de teorii.   

Visele au loc din motive fizice, mentale, emotionale si chiar spirituale si exista un acord intre oamenii de stiinta care spune ca visele pot reprezenta oportunitati pentru creativitate, dezvoltare, sanatate si sentimentul de intregire. Visele ne ajuta sa ne cunoastem mai bine.   

Timpul pe care il petrecem visand ne poate ajuta sa rezolvam probleme prin faptul ca ofera mintii noastre libertatea de a examina toate scenariile posibile. In vis, barierele cad si idei noi pot rasari de oriunde. Una dintre cele mai bune trasaturi ale viselor obisnuite este ca ne ajuta sa intram in contact cu sentimentele noastre, deoarece in viata de zi cu zi, mintea noastra rationala va sta in calea adevaratelor sentimente.   

De exemplu, Paul McCartney a auzit acordurile celebrei melodii „Yesterday“ in timpul unui vis, iar celebrul autor de romane de groaza Stephen King  a visat ideea uneia dintre cele mai faimoase carti ale sale, „Misery“.   

Visele ne mai permit sa repetam sau sa desavarsim trasaturi de care avem nevoie in cadrul unor evenimente viitoare (discursuri, sarituri la trambulina sau chiar lovituri de tenis), ne ajuta sa invatam mai mult despre organismul nostru, despre nevoile fizice, sa ne imbunatatim dieta si sa ne vindecam ranile emotionale.   

Ne-ar placea sa intelegem mai bine ce se intampla in perioada lunga de somn REM sau non-REM in care visam, atunci cand in creierul nostru devin active zone care sunt in stare latenta in timpul starii de trezie. Chiar daca oamenii de stiinta nu vor ajunge niciodata la un consens, nu vor stabili niciodata un singur motiv pentru care visam, exista totusi dovezi insurmontabile pentru care visele reprezinta un rol atat de important in viata noastra, in sanatatea noastra.

Author:

Facebook Comment