Dezvoltarea retelei 5G

Știm cu toții că tehnologia avansează într-un ritm accelerat. Dacă abia de curând implementarea 4G este în forță, discuția pentru rețeaua 5G a început deja.
Coreea de Sud a raportat că lucrează la dezvoltarea tehnologiei 5G și la implementarea acesteia până în 2020. Această idee este realizabilă și este propulsată de un proiect în valoare de 1.5 miliarde de dolari oferit de ministerul de știință din Coreea de Sud.
"Am alimentat creșterea națională a serviciilor 2G în anii 1990 și a rețelei 4G în 2010. Acum este momentul să luăm măsuri pentru dezvoltarea rețelei 5G", a declarat ministrul.
Ministerul admite că va exista o competiție acerbă între țările care lucrează la dezvoltarea acestor soluții. Dacă totul decurge conform planificării, în 2017 va fi lansat un proiect de testare, iar versiunea comercială va fi gata până la finalul anului 2020. Lucrurile se mișcă destul de repede, poate puțin prea repede dacă mă întrebați pe mine. Știm că tehnologiile noi le devansează pe cele vechi, și odată create ajută și la scăderea prețurilor, mai ales dacă există competiție în acest sens.
Pe de altă parte, unele țări încă nu beneficiază de conexiuni 3G, iar cele care au implementat 4G-ul de curând au o acoperire urbană și aceea destul de redusă și nu ating nici măcar prima limită teoretică, cea de 50 Mb/s. Aici este și cazul României. Tehnologie 4G LTE permite, teoretic, transferuri la 150 Mb/s, viteză atinsă doar în simulări și demonstrații tehnologice.
Tehnologia 4G mai are nevoie de timp să evolueze, atât din punct de vedere al vitezei, cât și din punct de vedere al stabilității și acoperirii. Creșterea vitezei de internet impune costuri foarte mari pentru operatori pentru a echipa antenele, impune ridicarea limitelor de download pentru abonați, în principiu impune cheltuieli masive care nu pot fi acoperite decât în timp. Din acest motiv, este posibil să vedem operatori care, chiar dacă realizează venituri considerabile într-un an, în următorul să nu poată ține pasul și să intre în colaps.
Poate pentru utilizatorul de rând este o veste bună, însă dacă e să luâm în calcul câte locuri de muncă sunt la operatorii de telefonie și ce alte industrii propulsează aceștia, în cazul în care nu pot face față progresului tehnologic, situația poate deveni urâtă. Nu cred că mai este nevoie să spun că nimeni nu își dorește un monopol pe acest segment și cred că știm cu toții ce implicații ar putea avea aceast aspect.

Author:

Facebook Comment