Alimentele procesate sunt cunoscute pentru lista lunga de ingrediente (sa le spunem chimicale?),
fiecare dintre ele avand o reputatie de-a dreptul infioratoare. Insa,
nici produsele naturale nu pot fi scutite de o lista de ingrediente. Cum
ar arata eticheta unei banane? Dar a unui ou?
Un profesor de chimie din Australia, James Kennedy, a realizat cate
o lista de ingrediente pentru trei produse naturale: oul, banana si
afinele. Rezultatul nu este atat de linistitor pe cat am crede.
Ingredientele unui ou
Apa (75,8%), Amino-acizi (12,6%) (Acid Glutamatic (14%), Acid
Aspartic (11%), Valina (9%), Argina (8%), Leucina (8%), Lisina (7%),
Serina (7%), Fenilalanina (6%), Alanina (5%), Isoleucina (5%), Prolina
(4%), Tirosina (3%), Teronina (3%), Glicina (3%), Histidina (2%),
Metionina (3%), Cistina (2%), Triptofan (1%)); Acizi Grasi (9,9%) (Acid
Octadecenoic (45%), Acid Hexadecanoic (32%), Acid Octadecanoic (12%),
Acid Eicosatetraenoic (3%), Acid Eicosanoic (2%), Acid Docosanoic (1%),
Acid Tetracosanoic (1%), Acid Octanoic (<1%), Acid Decanoic (<1%),
Acid Dodecanoic (<1%), Acid Tetradecanoic (<1%), Acid
Pentadecanoic (<1%), Acid Heptadecanoic (<1%), Acid Tetradecenoic
(<1%), Acid Hexadecenoic (<1%), Acid Eicosenoic (<1%), Acid
Docosenoic (<1%), Acizi grasi Omega-6: Acid Octadecadienoic (12%),
Acizi grasi Omega-3: Acid Octadecatrienoic (<1%), Acid
Eicosapentaenoic (EPA) (<1%), Acizi grasi Omega-3: Acid
Docosahexaenoic (DHA) (<1%); Zaharuri (0,8%) (Glucoza (30%), Sucroza
(15%), Fructoza (15%), Lactoza (15%), Maltoza (15%), Galactoza (15%));
Coloranti (E160c – extract de ardei rosu, E160a - beta-caroten), E306
(Tocoferoli), E101 (Riboflavina); Arome (Fenilacetaldehida,
Dodeca-2-Enal, Hepta-2-Enal, Hexadecanal, Octadecanal, Pentan-2-One,
BUtan-2-One, Acetaldehida, Formaldehida, Acetona); Coaja (E170 –
Carbonat de calciu), mai contine Benzen si derivati din Benzen, esteri,
furani, elemente cu sulf si terpeni.
„Vreau sa combat frica oamenilor de chimicalele din produse si sa
demonstrez ca natura este o inventatoare de compusi chimici, de
mecanisme si de structuri mult mai complicate si mai imprevizibile decat
orice putem produce noi in laborator“, profesorul de chimie australian
James Kennedy
Ingredientele unei banane
Apa (75%), Zaharuri (12%) (Glucoza (48%), Fructoza (40%), Sucroza
(2%), Maltoza (<1%)), Amidon (5%), Fibre (3%) (E460, E461, E462,
E464, E466, E467) Amino-acizi (Acid Glutamatic (19%), Acid Aspartic
(16%), Histidina (11%), Leucina (7%), Lisina (5%), Fenilalanina (4%),
Argina (4%), Valina (4%), Alanina (4%), Serina (4%), Glicina (3%),
Tereonina (3%), Isoleucina (3%), Prolina (3%), Triptofan (1%), Cistina
(1%), Tirosina (1%), Metionina (1%)), Acizi grasi (1%) (Acid Palmitic
(30%), Acizi grasi Omega-6: Acid Linoleic (8%), Acid Oleic (7%), Acid
Palmitoleic (3%), Acid Stearic (2%), Acid Lauric (1%), Acid Miristic
(1%), Acid Capric (<1%), Fitosteroli, E515, Acid Oxalic, E300, E306
(Tocoferol), Filoquinona, Tiamin, Coloranti (Galben-Portocaliu E101
(Riboflavina), Galben-Maro E160a - beta-caroten), Arome (Etil Hexanoat,
Acetat de Pentil), E1510, Agent natural de coacere (etena).
„Aceste liste ne prezinta principalele ingrediente din alimentele
naturale, folosind E-urile si denumirile IUPAC (Uniunea Internationala
de Chimie Pura si Aplicata), in loc de numele normale. Antocianinele, de
exemplu, care se spune ca le confera afinelor statutul de superfructe,
sunt cunoscute sub numele de E163“, profesorul James Kennedy.
Ingredientele unei afine
Apa (84%), Zaharuri (10%) (Fructoza (48%),Glucoza (40%), Sucroza
(2%)), Fibre (2,4%) (E460 – celuloza microcristalina, E461 -
metilceluloza, E462, E464 – hidroxipropilmetil celuloza, E466 –
carboximetil celuloza de sodiu, E467) Amino-acizi (Acid Glutamatic
(23%), Acid Aspartic (18%), Leucina (17%), Arginina (8%), Alanina (4%),
Valina (4%), Glicina (4%), Prolina (4%), Isoleucina (3%), Serina (3%),
Treonina (3%), Fenilalanina (2%), Lisina (2%), Metionina (2%), Tirosina
(1%), Histidina (1%), Cistina (1%), Triptofan (<1%)), Acizi grasi
(<1%) (Acizi grasi Omega-6: Acid Linoleic (19%), Acid Oleic (18%),
Acid Palmitic (6%), Acid Stearic (2%), Acid Palmitoleic (<1%)),
Fitosteroli, Acid Oxalic, E300, E306 (Tocoferol), Tiamina, Coloranti
(E163a, E163b, E163e, E163f, E160a - beta-caroten), Arome (Etanoat de
etil, 3-Metil Butiraldehida, 2-Metil Butiraldehida, Pentanal,
Metilbutirat, Octen, Hexanal, Stiren, Nonane, Non-1-Ene, Linalool,
Citral, Benzaldehida, Butilated, Hidroxitoluen (E321)), Metilparaben,
E1510, E300 – acid ascorbic, E440 - Pectine, E421 - Manitol si Aer
Proaspat (E941 - azot, E948 - oxigen, E290 – dioxid de carbon).
„Am vrut, pur si simplu, sa demonstrez ca totul e chimie“, conchide pentru io9, profesorul de chimie James Kennedy.