Ingredientele care se ascund in oua, banane si afine

Alimentele procesate sunt cunoscute pentru lista lunga de ingrediente (sa le spunem chimicale?), fiecare dintre ele avand o reputatie de-a dreptul infioratoare. Insa, nici produsele naturale nu pot fi scutite de o lista de ingrediente. Cum ar arata eticheta unei banane? Dar a unui ou?

Un profesor de chimie din Australia, James Kennedy, a realizat cate o lista de ingrediente pentru trei produse naturale: oul, banana si afinele. Rezultatul nu este atat de linistitor pe cat am crede.

Ingredientele unui ou    

Apa (75,8%), Amino-acizi (12,6%) (Acid Glutamatic (14%), Acid Aspartic (11%), Valina (9%), Argina (8%), Leucina (8%), Lisina (7%), Serina (7%), Fenilalanina (6%), Alanina (5%), Isoleucina (5%), Prolina (4%), Tirosina (3%), Teronina (3%), Glicina (3%), Histidina (2%), Metionina (3%), Cistina (2%), Triptofan (1%)); Acizi Grasi (9,9%) (Acid Octadecenoic (45%), Acid Hexadecanoic (32%), Acid Octadecanoic (12%), Acid Eicosatetraenoic (3%), Acid Eicosanoic (2%), Acid Docosanoic (1%), Acid Tetracosanoic (1%), Acid Octanoic (<1%), Acid Decanoic (<1%), Acid Dodecanoic (<1%), Acid Tetradecanoic (<1%), Acid Pentadecanoic (<1%), Acid Heptadecanoic (<1%), Acid Tetradecenoic (<1%), Acid Hexadecenoic (<1%), Acid Eicosenoic (<1%), Acid Docosenoic (<1%), Acizi grasi Omega-6: Acid Octadecadienoic (12%), Acizi grasi Omega-3: Acid Octadecatrienoic (<1%), Acid Eicosapentaenoic (EPA) (<1%), Acizi grasi Omega-3: Acid Docosahexaenoic (DHA) (<1%); Zaharuri (0,8%) (Glucoza (30%), Sucroza (15%), Fructoza (15%), Lactoza (15%), Maltoza (15%), Galactoza (15%)); Coloranti (E160c – extract de ardei rosu, E160a - beta-caroten), E306 (Tocoferoli), E101 (Riboflavina); Arome (Fenilacetaldehida, Dodeca-2-Enal, Hepta-2-Enal, Hexadecanal, Octadecanal, Pentan-2-One, BUtan-2-One, Acetaldehida, Formaldehida, Acetona); Coaja (E170 – Carbonat de calciu), mai contine Benzen si derivati din Benzen, esteri, furani, elemente cu sulf si terpeni.     

„Vreau sa combat frica oamenilor de chimicalele din produse si sa demonstrez ca natura este o inventatoare de compusi chimici, de mecanisme si de structuri mult mai complicate si mai imprevizibile decat orice putem produce noi in laborator“, profesorul de chimie australian James Kennedy  

Ingredientele unei banane   

Apa (75%), Zaharuri (12%) (Glucoza (48%), Fructoza (40%), Sucroza (2%), Maltoza (<1%)), Amidon (5%), Fibre (3%) (E460, E461, E462, E464, E466, E467) Amino-acizi (Acid Glutamatic (19%), Acid Aspartic (16%), Histidina (11%), Leucina (7%), Lisina (5%), Fenilalanina (4%), Argina (4%), Valina (4%), Alanina (4%), Serina (4%), Glicina (3%), Tereonina (3%), Isoleucina (3%), Prolina (3%), Triptofan (1%), Cistina (1%), Tirosina (1%), Metionina (1%)), Acizi grasi (1%) (Acid Palmitic (30%), Acizi grasi Omega-6: Acid Linoleic (8%), Acid Oleic (7%), Acid Palmitoleic (3%), Acid Stearic (2%), Acid Lauric (1%), Acid Miristic (1%), Acid Capric (<1%), Fitosteroli, E515, Acid Oxalic, E300, E306 (Tocoferol), Filoquinona, Tiamin, Coloranti (Galben-Portocaliu E101 (Riboflavina), Galben-Maro E160a - beta-caroten), Arome (Etil Hexanoat, Acetat de Pentil), E1510, Agent natural de coacere (etena).   

„Aceste liste ne prezinta principalele ingrediente din alimentele naturale, folosind E-urile si denumirile IUPAC (Uniunea Internationala de Chimie Pura si Aplicata), in loc de numele normale. Antocianinele, de exemplu, care se spune ca le confera afinelor statutul de superfructe, sunt cunoscute sub numele de E163“, profesorul James Kennedy.  

Ingredientele unei afine   

Apa (84%), Zaharuri (10%) (Fructoza (48%),Glucoza (40%), Sucroza (2%)), Fibre (2,4%) (E460 – celuloza microcristalina, E461 - metilceluloza, E462, E464 – hidroxipropilmetil celuloza, E466 – carboximetil celuloza de sodiu, E467) Amino-acizi (Acid Glutamatic (23%), Acid Aspartic (18%), Leucina (17%), Arginina (8%), Alanina (4%), Valina (4%), Glicina (4%), Prolina (4%), Isoleucina (3%), Serina (3%), Treonina (3%), Fenilalanina (2%), Lisina (2%), Metionina (2%), Tirosina (1%), Histidina (1%), Cistina (1%), Triptofan (<1%)), Acizi grasi (<1%) (Acizi grasi Omega-6: Acid Linoleic (19%), Acid Oleic (18%), Acid Palmitic (6%), Acid Stearic (2%), Acid Palmitoleic (<1%)), Fitosteroli, Acid Oxalic, E300, E306 (Tocoferol), Tiamina, Coloranti (E163a, E163b, E163e, E163f, E160a - beta-caroten), Arome (Etanoat de etil, 3-Metil Butiraldehida, 2-Metil Butiraldehida, Pentanal, Metilbutirat, Octen, Hexanal, Stiren, Nonane, Non-1-Ene, Linalool, Citral, Benzaldehida, Butilated, Hidroxitoluen (E321)), Metilparaben, E1510, E300 – acid ascorbic, E440 - Pectine, E421 - Manitol si Aer Proaspat (E941 - azot, E948 - oxigen, E290 – dioxid de carbon).   

„Am vrut, pur si simplu, sa demonstrez ca totul e chimie“, conchide pentru io9, profesorul de chimie James Kennedy.

Author:

Facebook Comment