Kiwi, fructul care te ajuta sa dormi mai bine

Kiwi este bogat in potasiu si este un posibil ajutor pentru sanatatea inimii si a sistemului respirator. Cercetarile sugereaza ca acest fruct este benefic pentru copiii care au probleme respiratorii. Cu toate aceste beneficii, nu este de mirare ca intra pe lista superalimentelor, adica cele care sunt pline de cele mai puternice valori nutritionale.

Cum ne ajuta kiwi sa dormim mai bine si mai mult   

Noile studii mai dezvaluie un avantaj al acestui superfruct: are si importante beneficii asupra somnului. Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Taipei, Taiwan, au studiat efectele consumului de kiwi  asupra somnului. Au descoperit ca daca mananci cel putin un fruct de kiwi pe zi somnul se imbunatateste, si calitativ, si cantitativ.

Studiul taiwanezilor a inclus 22 de femei si doi barbati cu varsta cuprinsa intre 20 si 55 de ani. Cu totii sufereau de tulburari de somn. Timp de patru saptamani, voluntarii au mancat doua fructe kiwi cu o ora inainte de culcare. Astfel, cercetatorii au adunat datele din jurnalele de somn tinute de voluntari, din chestionarele pe care participantii au trebuit sa le completeze, dar si cu ajutorul unor ceasuri de mana care masurau aspecte ale cantitatii si calitatii somnului a celor care au participat la studiu.   

Dupa patru saptamani de consumat kiwi inainte de culcare, cercetatorii au descoperit imbunatatiri semnificative in anumite aspecte ale somnului:   

- Oamenii adormeau mai repede. Perioada de timp in care se instala somnul de cand puneau capul pe perna a scazut cu 35,4%.  

- Oamenii dormeau mai bine. Perioadele de trezie dupa ce au adormit prima data (adica de cate ori se trezeau peste noapte si cat dura pana adormeau din nou) au scazut cu 28,9 procente.   

- Calitatea somnului s-a imbunatatit. Scorurile inregistrate la chestionarele privind calitatea somnului, in care numerele mici reprezentau un scor mai bun, au scazut cu 42,4%.  

- Eficienta somnului, adica o masurare a timpului petrecut dormind in comparatie cu timpul total petrecut in pat, a crescut cu 5,41 procente.   

- Oamenii dormeau mai mult. Timpul total de somn al voluntarilor a crescut cu 13,4%.   

Kiwi este bogat in antioxidanti si serotonina   

Aceste cifre reprezinta o imbunatatire importanta in ceea ce priveste calitatea, cantitatea si eficienta somnului. Insa, ce se afla in spatele posibilelor beneficii ale somnului date de kiwi? Exista doua caracteristici ale fructului care pot explica de ce somnul este imbunatatit atunci cand consumi kiwi: contine niveluri mari de antioxidanti si niveluri mari de serotonina.   

Aceleasi proprietati antioxidante, care ofera atat de multe beneficii pentru sanatate, pot ajuta si la imbunatatirea somnului. Legatura dintre alimentele bogate in antioxidanti si somn abia incepe sa fie inteleasa de catre oamenii de stiinta. Studiile demonstreaza ca somnul insuficient este asociat cu o scadere a nivelurilor de antioxidanti din organism si, de asemenea, ca recuperarea somnului ajuta la restabilirea acestor niveluri.    

Alte studii au demonstrat efectele negative pe care le are apneea de somn asupra functionarii antioxidantilor si faptul ca vitamina C este eficienta in tratarea problemelor cardiovasculare asociate cu aceasta apnee de somn.    

Pe langa puterea fructului data de antioxidanti, kiwi este si foarte bogat in serotonina. Acest hormon care functioneaza si ca neurotransmitator este implicat intr-o gama larga de procese fiziologice: are functii digestive si cardiovasculare, ajuta la imbunatatirea memoriei si la reglarea apetitului si dispozitiei.  

Deficienta de serotonina este asociata de oamenii de stiinta cu depresia si cu tulburarile de dispozitie. Legatura dintre serotonina si depresie nu a fost foarte bine inteleasa de cercetatori, iar rolul exact al acestui hormon in depresie sau in alte tulburari ale dispozitiei este destul de contestat.   

Insa, serotonina este foarte importanta si pentru somn. Nivelurile de serotonina din organism contribuie la somn, inclusiv la perioada de instalare a lui, dar si la reducerea numarului de treziri de peste noapte. Cercetarile sugereaza ca manipularea nivelurilor de serotonina din organism poate promova sau inhiba somnul.   

Mai mult, serotonina pare sa interactioneze cu melatonina, un alt hormon esential pentru somn care ajuta reglarea ciclului de 24 de ore al organismului, ciclul circadian, dar si alte functii fiziologice. Cercetarile au demonstrat ca stimularea serotoninei ajuta si la cresterea nivelurilor de melatonina. Prezenta serotoninei din kiwi contribuie la capacitatea lui de a imbunatati somnul.   

Ce alte alimente ne ajuta sa dormim mai bine?   

Kiwi nu este singurul superfruct care ne ajuta sa dormim mai bine. Exista un numar destul de ridicat de alimente care ajuta somnul. Cele bogate in magneziu si potasiu ajuta la relaxare si la circulatia sangelui. Acestea sunt legumele de un verde inchis (de exemplu, spanacul, salata, broccoli), bananele, nucile, semintele, citricele, rosiile si cerealele integrale. 

Alimentele bogate in calciu ajuta la cresterea nivelului de melatonina. Pe langa lactate, bogate in calciu mai sunt si soia, nucile, semintele si cerealele integrale.

Author:

Facebook Comment