La Kiev este haos

Kievul a fost din nou zguduit de proteste violente, duminica noaptea. Abia in zorii zilei de luni parea ca s-a instalat o liniste tensionata intre protestatari si politie. Bilantul noptii de duminica arata dramatic: zeci de raniti, masini incendiate, cladiri guvernamentale blocate.
Simpatizantii opozitiei ucrainene au iesit, duminica, in numar mare - aproximativ 200.000 de oameni - pe strazile Kievului, sfidand o lege ce interzice protestele de strada si da pedepse grele celor care incalca prevederile.
Presedintele Viktor Ianukovici este tinta noilor manifestatii, intrucat partidul sau a trecut suspect de rapid prin Parlament, fara dezbatere si cu vot cu ridicare de mana, legea ce interzice de la purtarea mastilor de schi si pana la instalarea corturilor in Kiev, scrie presa locala.
In centrul Kievlui, langa Parlament, au avut loc scene aproape apocaliptice, cu masini de politie si autobuze incendiate. Protestatarii au atacat politistii cu pietre si sticle incendiare, iar politia a raspuns cu gaze lacrimogene, gloante de cauciuc si tunuri cu apa. Transportul in comun a fost complet paralizat de luptele din centrul capitalei ucrainene.
Nemultumirea oamenilor a fost provocata in urma cu aproape doua luni de decizia presedintelui Ianukovici de a nu semna un acord cu UE, preferand adancirea relatiilor cu Rusia. Daca spiritele se mai potolisera in ultima vreme, legea trecuta suspect prin Parlament, prin care se pedepsesc dur manifestatiile, nu a facut decat sa puna gaz pe foc.
Luni dimineata, dupa o noapte agitata, soldata cu zeci de raniti, majoritatea politisti coplesiti de numarul mare al manifestantilor, politia si protestatarii stateau departe unii de altii, intr-o liniste precara.
Manifestantii erau preocupati sa-si intareasca pozitille, folosindu-se de absolut orice le-a iesit in cale - garduri, bete, tomberoane de gunoi - pentru a-si fortifica baricadele. Pe strada Hrisevskoho se batea continuu cu lopetile in paviment, care a fost dislocat bucata cu bucata, pentru a fi folosit ca arma daca e nevoie.
Pe parcursul noptii, politia, aflata pe o pozitie mai inalta, a stropit continuu cu un tun de apa, in asa fel incat derdelusul inghetat sa impiedice un atac in forta al protestatarilor.
Cum manifestatiile nu dau semne ca s-ar calma, presedintele Viktor Ianukovici a promis formarea unei comisii care sa gaseasca o iesire din criza.
De mania protestatarilor nu au scapat nici liderii opozitiei, care au fost huiduiti cand vorbeau de pe scena instalata in Piata Independentei. Cei trei lideri ai opozitiei au ajuns sa fie priviti cu neincredere, din cauza lipsei de progres a actiunii de strada. Oamenii cred acum ca liderii opozitiei nu fac altceva decat sa vorbeasca, in loc sa forteze prabusirea lui Ianukovici si organizarea de alegeri anticipate.

Author:

Facebook Comment