Legume si fructe care intaresc sistemul imunitar

Alimentaţia dezechilibrată, stresul, poluarea şi sedentarismul sunt principalii factori care ne perturbă sistemul imunitar. Indiferent de vremea de afară, învaţă să-ţi menţii organismul rezistent.

Sistemul imunitar este sistemul de apărare al organismului faţă de agenţii patogeni. Pentru că este supus în permanenţă influenţei factorilor externi trebuie să-l menţinem într-o stare cât mai bună. Indiferent dacă e iarnă sau vară, toamnă sau primăvară, nu uita că lupta cu factorii care ne perturbă imunitatea trebuie să fie permanentă. Începe cu o alimentaţie sănătoasă, continuă cu sportşi cu gândire pozitivă şi-ţi vei îmbunătăţi rezistenţa organismului.

Fructe şi legume verzi

Fructele şi legumele verzi, în marea lor majoritate, vin în ajutorul  sistemului imunitar. Ardeii, dovleceii, fasolea verde, varza, salata verde şi spanacul ne fortifică sistemul imunitar şi previn anemia. Merele verzi, strugurii verzi, perele verzi, lămâile verzi şi kiwi sunt adevărate fabrici de vitamine care ne vitalizează şi ne energizează organismul.

Fructe şi legume portocalii

Virozele repetate sunt semne clare ale unei rezistenţe scăzute a organismului. Citricele ţin la distanţă stările de gripă şi răceală. Vitamina  C este responsabilă de creşterea numărului de anticorpi şi de întărirea imunităţii. Portocalele, mandarinele, clementinele, piersicile, trebuie consumate cât mai des, fie sub formă de sucuri, fie în stare naturală.
Dintre legumele portocalii, morcovii au un aport ridicat în ceea ce priveşte creşterea rezistenţei sistemului imunitar, datorită conţinutului de carotenoizi.

Fructe galbene

Nu uita de rolul deosebit de mare pe care îl joacă în alimentaţia ta bananele, caisele, pomelo, grapefrutul şi lămâile. Bananele sunt surse de potasiu şi de proteine ajutând corpul să lupte împotriva depresiei şi a insomniei. Pomelo, grapefrutul şi lămâile sunt bogate în vitamina C, B1, B2 şi în minerale, de aceea sunt utile pentru menţinerea sistemului natural de rezistenţă al organismului.

Usturoi şi ceapă, de preferat crude

Usturoiul este considerat un antibiotic natural, al cărui consum ne protejează de bronşite şi de traheite. La fel şi ceapa, ne face mai rezistenţi  faţă de bolile respiratorii.

Sfat: Consumă ceapa şi usturoiul crude pentru un maxim de eficienţă.

Nuci, migdale şi seminţe de dovleac

Nucile sunt un inamic de temut al infecţiilor, fapt datorat conţinutului de omega 3 şi de polifenoli. Migdalele, bogate în vitaminele E şi B, întăresc organismul şi îl apără de efectele nedorite ale stresului.

Sfat: În loc de gustări nesănătoase, ţine la îndemână o mână de migdale, de nuci sau seminţe de dovleac.

Peştele şi carnea de pui

Peştele nu trebuie să ne lipsească din alimentaţie. Consumat regulat, el ne întăreşte sistemul imunitar şi ne curăţă organismul de toxine. Carnea de pui ne oferă necesarul de proteine de origine animală ajutând la menţinerea unui sistem imunitar rezistent şi la prevenirea anemiei.

Nu ignora iaurturile simple!
Iaurtul simplu, fără adaosuri artificiale, este un bun adjuvant în păstrarea imunităţii. Pentru un plus de beneficiu îmbogăţeşte-l cu cereale (ovăz, secară).

Mierea şi produsele apicole

Nu uita de miere şi de produsele apicole derivate: propolis, lăptişor de matcă. Indiferent de anotimp, consumă-le cu încredere ca să ai un sistem imunitar mai rezistent.

Sfat: Mierea de salcâm este cea mai recomandată în tratarea răcelilor. Poţi să o adaugi în ceai de cătină, măceşe, gălbenele, muguri de pin sau sunătoare pentru un efect sporit.

Author:

Facebook Comment