Licopenul ajuta la prevenirea cancerului

Studii recente au evidentiat proprietatile unor fructe originare din America de Nord – cunoscute, de altfel, si consumate de multa vreme de nativii amerindieni; printre cele mai importante insusiri ale lor se numara continutul foarte ridicat de licopen, o substanta cu efecte puternice in ceea ce priveste prevenirea cancerului.

Mici, rosii, cu un gust dulce-amarui si acid, totodata, fructele arbustilor din genul Shepherdia – numite in America de Nord buffaloberries sunt consumate de animale insa si de catre oameni: populatiile de nativi americani le cunosteau de multa vreme si le consuma in mod traditional.

Ceea ce este nou este recunoasterea proprietatilor si a potentialului lor de catre oamenii de stiinta. Un  studiu publicat in Journal of Food Science sugereaza ca acesti arbusti ar putea reprezenta plante de cultura valoroase, mai ales in zonele subdezvoltate economic.

Fructele contin cantitati foarte mari de licopen (un antioxidant care se gaseste si in tomate); contin, de asemenea, un compus acid numit metil-licopenoat (un colorant alimentar natural) si antioxidanti fenolici, care ajuta la prevenirea cancerului si la incetinirea imbatranirii celulare. Aciditatea lor naturala a sugerat unor intreprinzatori si ideea ca fructele ar putea fi utilizate pentru fabricarea unor vinuri.

Arbustii Shepherdia cresc azi in special la marginea unor rezervatii amerindiene din statele americane North Dakota si South Dakota. Productia comerciala este limitata, dar autorii studiului considera ca plantele au un potential deosebit, care ar putea oferi oportunitati nutritionale si economice care merita exploatate

Author:

Facebook Comment