Limbajul trupului foarte important cand vrei sa inchei o afacere

Aţi auzit, probabil, cât de important este limbajul trupului, în general, şi în afaceri, în special. Practic, de limbajul trupului poate depinde încheierea sau nu a unei afaceri.

Este ca un dialog non-verbal, de la modul în care te joci cu părul, în mijlocul unei conversaţii, până la unele gesturi uzuale, care pot deveni enervante, dar mai ales decisive pentru interlocutor.

Iatâ câteva dintre cele mai comune greşeli pe care le fac oamenii de afaceri şi nu numai:

1. Privitul în tabletă sau la telefonul mobil

Dacă, în timp ce discuţi cu un client, cauţi informaţii – cu ajutorul diverselor gadget-uri – atunci gestul poate fi interpretat în mod negativ: este un semnal clar că nu eşti interesat de ceea ce spune acesta. Este, de asemenea, un semn de aroganţă pură.

Preferabil ar fi sa folosiţi un carneţel sau o coală A4, pentru a lua notiţe, sau chiar să printaţi site-ul/site-urile care va interesează şi ştiţi că vă vor fi de folos.
blank Greşelile trupului intr o afacere

Greşelile trupului intr o afacere

2. Frecarea mâinilor

Acest gest poate spune despre tine că eşti nervos, incomod sau chiar arogant. Şi, mai rău, chiar că eşti interesat doar de foloase materiale, de pe urma posibilei afaceri încheiate împreună.

Ţine mâinile pe genunchi, dacă stai jos, sau odihneşte-le, natural, pe langă corp, dacă stai în picioare.

Şi încă ceva important: nu îţi trosni degetele de la mâini. Este un gest de macho, care caută doar atenţie. Nu e cazul de aşa ceva, într-o discuţie faţă în faţă cu un posibil client sau important om de afaceri.

3. Îmbrăcămintea murdară sau neîngrijită

Este cel mai important aspect şi este clar că dacă te îmbraci neglijent, atunci clientul îşi va face o părere despre felul tău neprofesional de a face afaceri, pe când un aspect îngrijit va aduna “puncte” importante în favoarea ta.

4. Uitatul foarte des la (orice) ceas

Fie că te uiţi la ceasul de la mâna ta sau la unul de pe peretele din biroul respectiv, făcând-o foarte des, poate trăda faptul că ai ceva mai important de făcut decât acea discuţie şi partenerul te simte grăbit. Deci, uită de timp şi concentrează-te doar asupra negocierilor din acel moment.

5. Braţele încrucişate

Braţele încrucişate te fac să arăţi defensiv şi închis la discuţii sau că eşti indiferent faţă de ceea ce spune interlocutorul. Deschide-ţti braţele, astfel încât să pari primitor şi deschis la discuţii.

6. Datul ochilor peste cap

Trebuie să ştii că fiecare cuvânt care iese din gura ta, indiferent de cât de sincer este, poate fi trădat de cea mai mică mişcare nepotrivită a ochilor, în semn dezaprobator. Dacă, totuşi, esti dezamăgit de discuţii şi negocieri, pastrează acest gest pentru când ieşi din birou sau eşti în maşină.

7. Contacul vizual

Dacă, în loc să te uiţi în ochii clientului din faţa ta, eşti cu ochii pe pereţi sau prin alte locuri, atunci acesta va trage concluzia că nu eşti de încredere.

Aşadar, asigură-ţi un bun contact vizual, pentru a câştiga încrederea şi să te arate implicat şi interesat.

În loc de concluzie

În lumea afacerilor, ai la dispoziţie doar un minut sau două, pentru a atrage pe cineva într-un poiect. Dar o gafă lingvistică sau corporală poate dura doar câteva secunde.

Author:

Facebook Comment