Masuratoare exacta a universului

Astronomii au masurat distanta dintre galaxii din Univers cu o acuratete de doar 1 la suta. Studiul uluitor de precis, care se intinde pe sase miliarde de ani-lumina, este cheia cartografierii Cosmosului si determinarii naturii energiei intunecate.

Noul standard a fost stabilit folosind Telescopul Fundatiei Sloan din New Mexico, Statele Unite, fiind anuntat la cea de-a 223-a editie a Societatii Americane de Astronomie, din Washington, potrivit BBC.

"Nu sunt multe lucruri in vietile noastre zilnice pe care le stim cu o acuratete de 1 la suta", a spus profesorul David Schlegel, fizician al Laboratorului National Lawrence Berkeley.

"Cunosc marimea Universului mai bine decat cunosc marimea casei mele. In urma cu 20 de ani, astronomii se certau pe estimari care difereau cu pana la 50 la suta. In urma cu cinci ani, am redus acea incertitudine la 5 la suta, iar in urma cu un an la 2 la suta. Acuratetea de un procent va fi standardul pentru o lunga perioada", a mai spus Schlegel.

Metoda prin care echipa de savanti a facut masuratorile implica oscilatii acustice barionice, care a fost "rigla standard" de masurare a distantelor intergalactice.

Oscilatiile respective sunt amprente "inghetate" ale valurilor de presiune care se miscau prin universul timpuriu si ajuta la stabilirea distributiei galaxiilor pe care le vedem astazi. Determinarea distantelor este de altfel o provocare fundamentala a astronomiei: "Odata ce stii cat de departe este, sa inveti orice altceva despre acel lucru este deodata mult mai usor", spune Daniel Eisenstein, director al Sloan Digital Sky Survey III.

Masurarea distantelor va ajuta la calibrarea proprietatilor fundamentale cosmologice, precum felul in care "energia intunecata" accelereaza expansiunea Universului.

Ultimele rezultate indica faptul ca energia intunecata este o constanta cosomologica a carei putere nu variaza in spatiu sau timp, fiind de asemenea o estimare excelenta a curburii spatiului.

Rezultatele finale ale masuratorii sunt asteptate in luna iunie, atunci cand vor fi fost analizate 1,3 milioane de galaxii, plus 160.000 de quasari si mii de alte obiecte astronomice.

Author:

Facebook Comment