Miros urat in gura? Plante care combat halena

Igiena orală este esenţială

Cea mai comună cauză a respiraţiei urat mirositoare este igiena bucală deficitară. Da, ştim, te speli pe dinţi după fiecare masă, dar, uneori, nu este suficient. Foloseşte şi aţa dentară, pentru a curăţa resturile alimentare pe care periuţa de dinţi nu le poate înlătura. Şi nu te limita doar la curăţatul dinţilor, pentru că şi limba este un mediu propice unde bacteriile se pot aduna şi înmulţirea lor va avea ca rezultat halitoza.

Halena sau respiratia urat mirositoare constituie o problema neplacuta, atat pentru noi, cat si pentru cei din jur care se simt jenati sa ne atraga atentia. Halena este deseori cauzata de consumarea unor alimente sau lichide cu miros puternic (ceapa, usturoi, cafea, alcool), infectii gingivale, igiena orala defectuoasa sau afectiuni ale tractului digestiv.

Daca insotesc o buna igiena a gurii si vizite regulate la medicul stomatolog, remediile naturale pot fi de mare ajutor in combaterea respiratiei urat mirositoare. Iata cateva plante care combat halena:

1. MusetelMusetelul este de lunga vreme folosit ca ingredient in apele de gura, fiind recomandat pentru prevenirea infectiilor gingivale care pot provoca respiratia urat mirositoare. Realizati o infuzie dintr-un pliculet de ceai la o cana de apa clocotita (250 ml), lasand sa actioneze timp de 5-10 minute. Lasati infuzia sa se raceasca, apoi clatiti-va gura de 2-3 ori pe zi.

Musetelul are efect digestiv, antiinflamator, antispastic, antidiuretic, sedativ.

2. MentaGratie continutului de uleiuri esentiale (mentol, mentona, acetat de mentil) care ii dau aroma de prospetime, menta poate combate eficient mirosul neplacut al respiratiei.

Menta poate fi folosita ca apa de gura, sub forma de infuzie. Preparati o infuzie dintr-o lingurita de frunze uscate la 150 ml de apa clocotita, apoi strecurati. Lasati amestecul sa se raceasca apoi clatiti-va gura. Puteti repeta procedeul de 2-3 ori pe zi.

Menta are proprietati antivirale, antiinflamatoare, antioxidante, digestive, antispastice, tonice.

3. PatrunjelMestecati cateva frunze - combat mirosul neplacut - dupa ce ati mancat ceapa sau usturoi.

4. SalvieFrecati cateva frunze proaspete de dinti si de gingii, dupa fiecare masa, dar mai bine dupa ce v-ati spalat pe dinti.
Evită alimentele precum usturoiul sau ceapa

O altă cauză des întalnită în cazul respiraţiei urat mirositoare este consumul de alimente precum ceapa, usturoiul sau mancarea foarte picantă. Cel mai potrivit ar fi să eviţi să le consumi în timpul zilei, sau să reduci cat se poate de mult cantitatea acestora, cu atat mai mult cu cat nu doar respiraţia îţi va mirosi urat, ci şi pielea, pentru că substanţele rezultate în urma descompunerii lor se elimină şi prin transpiraţie.

Ţine la îndemană gumă de mestecat sau bomboane mentolate

Deşi nu reprezintă o soluţie pe termen lung, acestea te vor scoate din încurcătură dacă ai o întalnire neprevăzută sau o şedinţă importantă despre care ai aflat în ultima clipă. Păstrează un pachet de gumă în maşină, altul la birou şi unul în geantă, pentru că nu se ştie cand vei avea nevoie. Oferta de pe piaţă este atat de variată încat să-ţi alegi astfel de produse nu ar trebui să fie o problemă.
Mergi la dentist

Dacă ştii că igiena ta orală este impecabilă şi totuşi respiraţia îţi miroase urat, trebuie să faci o vizită la stomatolog. O carie despre care nu ştii poate fi cauza principală a halitozei. Medicul va identifica problema şi o va rezolva, iar mirosul neplăcut va dispărea. Ca să nu ajungi în situaţia de a căuta ajutor specializat, mergi la control la dentist o dată la şase luni, chiar dacă nu ai probleme cu dinţii.

Mergi la doctor

Uneori, nu dinţii sunt cauza pentru care ai respiraţia urat mirositoare, ci o altă problemă de sănătate despre care nu eşti conştient. Odată ce ai înlăturat celelalte posibile cauze, este momentul să mergi la un control. Halitoza poate fi cauzată de diabet, probleme ale ficatului sau infecţii respiratorii, aşa că nu e de glumă, trebuie să afli de ce boală suferi.

Author:

Facebook Comment