Muraturile trebuie evitatea la mesele de seara

Legumele sunt alimente esentiale in dieta de zi cu zi. Este crucial sa consumam zilnic legume proaspete sau sub alte forme, pentru aportul acestora de vitamine, mineralecarbohidrati si fibre.
Legumele proaspete contin cantitati crescute de vitamine hidrosolubile, precum vitamina C, B1, B6, minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, calciu, zinc, fier. Prin conservarea legumelor, cat si fructelor o parte din vitamine se pot pierde, dar un procent important se patreaza, mai ales din minerale. 
Fibrele joaca un rol esential in digestie, regleaza tranzitul intestinal, au rol de reglare a colesterolului si glicemiei, impiedica absorbtia toxinelor din intestin, au rol protector in aparitia cancerelor de colon si rect.

De aceea, pe perioada iernii, cand legumele proaspete sunt mai greu accesibile, muraturile pot fi o solutie la indemana si extrem de sanatoasa.

Trebuie totusi consumate cu prudenta de persoanele hipertensive sau cu afectiuni renale, din cauza aportului crescut de sodiu. Incercati sa le folositi pe cele cu un continut scazut in sare.

Pot fi salatele sau garniturile potrivite atat pentru preparatele din carne, cat si pentru orez, mazare sau preparate mixte.

Muraturile trebuie insa evitate la mesele de seara, pentru ca deshidrateaza. De asemenea, este indicat sa se consume cel putin 0,5 - 1 l de lichide suplimentar in zilele in care pe masa exista muraturi.

Author:

Facebook Comment