Pe Marte a existat o retea subterana

Roverele NASA, Curiosity si Opportunity au facut noi descoperiri pe planeta Marte. Acestea au obtinut informatii care arata ca "planeta rosie" ar fi fost locuibila in doua locuri, in trecut.

Conform unor noi studii aparute in revista "Science", doua misiuni care au presupus cercetari in locuri diferite au depistat doua zone in care, in trecut, ar fi fost conditii prielnice vietii, scrie CNN. "Aceste rezultate arata ca Marte era locuibila la inceput. Asta nu inseamna insa ca Marte a fost locuita", spune specialistul John Grotzinger, coordonatorul partii stiintifice a misiunii roverului Curiosity.

Camp magnetic si atmosfera

Noile cercetari au luat in calcul si informatiile obtinute de roverul Opportunity. Acesta a gasit pe Marte resturi ale unui mineral numit smectit, care se formeaza in prezenta apei.

Pe de alta parte, Curiosity a gasit de asemeni alte dovezi ale conditiilor prielnice vietii, existente acolo in trecutul indepartat. Urmele descoperite de aceasta misiune arata ca pe Marte a existat chiar o retea subterana de apa ce a dainuit cateva milioane de ani.

La inceput, Marte avea multa apa si la suprafata, sub forma unor lacuri uriase, mai spun oamenii de stiinta. Atunci, planeta avea un nucleu de fier si nichel partial topit. Acesta forma un camp magnetic ce oferea protectie atmosferei planetei Marte. Dupa disparitia acestui camp magnetic si aparitia apei acide, planeta a inceput sa se usuce.

Author:

Facebook Comment