Semne ca ficatului nu-i merge bine

Dupa ce a fost bombardat cu mancaruri grase in exces si cu alcool, ficatul are nevoie de o pauza, spun specialistii.

In general, pentru ca ficatul are dimensiuni foarte mari, atunci cand prezinta un numar mic de leziuni, nu se manifesta. In general, atunci cand apar simptomele, afectiunile ficatului au evoluat. Astfel, majoritatea persoanelor cu boli de ficat ajung la spital in faze avansate ale bolii, avertizeaza specialistii.

Iti poti da seama ca ficatului nu-i merge bine daca:

Digestia este lenta si dificila.   

Ai senzatia de greutate in stomac dupa masa.  

Simti nevoia sa dormi dupa ce ai mancat.   

Nu ai pofta de mancare la micul dejun.   

Ai limba incarcata si acoperita cu o substanta albicioasa.  

Iti miroase gura.   

Suferi de reflux gastroesofagian.  

Ai tenul foarte palid, chiar cu o nuanta galbuie.  

Albul ochilor are o tenta galbuie si ai cearcane pronuntate.   

Ametesti des si ai senzatie de greata.   

Ai somnul agitat.  

Ranile ti se vindeca foarte greu.   

Suferi de artrita, reumatism sau de guta.

Gesturi care protejeaza ficatul 

Pentru ca ficatul sa functioneze la parametri optimi, ii poti da si tu o mana de ajutor. In primul rand, dieta ta trebuie sa excluda sau, daca nu este posibil, sa contina in cantitati limitate alimente greu de procesat (grasimi, prajeli, dulciuri concentrate). Un alt lucru important pe care trebuie sa il faci pentru a proteja ficatul este sa nu iei medicamente la voia intamplarii. 

Exista cazuri in care dezavantajele medicamentelor asupra ficatului sunt infime in comparatie cu beneficiile lor in ceea ce priveste recuperarea starii de sanatate. Asadar, se recomanda administrarea tratamentelor medicamentoase numai cu acordul medicului, mai ales in cazul copiilor si varstnicilor. Unul dintre cele mai simple gesturi pe care le poti face pentru a feri ficatul de boli este sa respecti regulile de igiena.

Prin urmare, medicii iti recomanda sa te speli cu apa si cu sapun dupa ce mergi la toaleta si nu numai. Si fructele si legumele trebuie spalate foarte bine inainte de a fi consumate, pentru a evita introducerea in organism a unor substante chimice cu care acestea au fost tratate sau a unor bacterii si virusuri care se transmit prin intermediul mainilor murdare. 

Tot pentru a proteja ficatul, dar si pentru a preveni alte boli grave la nivelul celorlalte organe, specialistii atrag atentia asupra importantei contactului sexual protejat cu prezervativ, renuntarii la fumat si limitarii consumului de alcool. 

Nu manca seara tarziu! 

Potrivit specialistilor in cronobiologie, intre orele 1 si 3 dimineata, ficatul este foarte activ. De aceea, este indicat sa nu-i dam de lucru luand mese grele la ore tarzii in noapte. In caz contrar, activitatea intensa a ficatului ne va tulbura somnul si, prin urmare, ne vom trezi foarte obositi dimineata. In schimb, momentul de relaxare a ficatului este intre orele 13 si 15. 

Cafeaua reduce toxicitatea alcoolului 

Un studiu efectuat pe un esantion de 125.000 de persoane a scos la iveala ca o ceasca de cafea pe zi reduce efectele negative ale consumului de alcool asupra ficatului. Conform cercetatorilor de la Divizia de Cercetare Oakland din California, cafeina ajuta la eliminarea etanolului acumulat la nivelul ficatului in urma consumului zilnic de bauturi alcoolice.

Miscarea „slabeste“ ficatul gras 

Cea mai frecventa afectiune hepatica cronica este steatoza hepatica sau ficatul gras. Apare din cauza alimentatiei nepotrivite si a consumului exagerat de alcool. Oamenii de stiinta de la Serviciul Zonal de Sanatate din Sidney au efectuat un studiu ale carui rezultate au demonstrat ca 150 de minute de exercitii fizice pe saptamana au dus la o ameliorare a indicilor hepatici. 

Testele care ii depisteaza punctele slabe

Bilirubina (produsul de degradare a hemoglobinei). Creste in hepatita acuta sau cronica, in ficatul gras alcoolic, in ciroza hepatica colestatica sau in anemii hemolitice. 

Amoniul (produsul de degradare a proteinelor). Un nivel crescut semnaleaza o ciroza hepatica. 

Albuminele (proteine produse de ficat) au o concentratie scazuta in afectiunile hepatice severe (ciroza), dar si in bolile de rinichi. 

ALT (GPT) (o enzima hepatica) are rol in metabolismul proteinelor. Creste in cazul distrugerii celulelor hepatice (hepatita acuta sau cronica, ciroza, cancer, ficat gras alcoolic). 

AST (GOT) (enzima cu rol in metabolismul aminoacizilor) creste in aceleasi conditii ca ALT. 

GGT (enzima). Un nivel crescut se inregistreaza in hepatita, ciroza, cancer si in ficatul gras.

Fosfataza alcalina (enzima ce se elimina prin bila) creste in icterul mecanic (obstructia fluxului biliar catre tubul digestiv).

Protrombina (substanta proteica produsa de ficat) scade in ciroza si in hepatita acuta severa.

Author:

Facebook Comment