6 sfaturi pentru un somn sanatos

Un somn bun este leac pentru multe probleme, dar ce faci cand nu reusesti sa-l ademenesti pe Mos Ene si noaptea devine... alba. Iata care sunt cateva secrete pentru un somn bun si ce trebuie sa faci pentru ca noaptea sa fie timpul de adevarata odihna.
Pentru un bun tonus fizic si mental, este necesar sa dormi circa sapte ore pe noapte. Nici mai mult, nici mai putin, pentru ca este nesanatos sa dormi prea mult. Daca dimineata, in loc sa te trezesti in forma maxima si plina de energie, esti inca obosita, de zici ca n-ai fi dormit deloc, risti destabilizarea sistemului imunitar si aparitia frecventa a racelilor, alergiilor, indigestiilor. Toate acestea sunt doar cateva din consecintele unui somn de proasta calitate. Afla mai multe despre riscurile lipsei de somn.
Iata ce trebuie sa faci pentru un somn bun:
1. Ia masa de seara cu cel putin trei ore inainte de a te baga in pat, iar la cina evita consumul de ciocolata, cafea, cola, alcool, condimente - pentru ca toate acestea sunt excitante ale sistemului nervos.
2. Investeste intr-o saltea de calitate (nu foarte moale) si intr-o perna a carei forma sa-ti sutina corect zona cervicala. Exista diferite tipuri de perna, cu indicatie in functie de pozitia de somn: perne pentru dormit pe burta, pe spate sau mai mult pe o parte.
3. Culca-te si trezeste-te la ore fixe, chiar si in zilele libere. Disciplina este foarte importanta pentru un somn bun!
4. Daca somnul nu vine, nu sta in pat. Este cea mai sigura cale pentru o noapte alba.
5. Bea un pahar cu lapte cald sau ceai de tei neindulcit si citeste putin sau asculta muzica lenta. Nu te uita la televizor pentru ca nu ajuta, dimpotriva! Electrocasnicele n-au ce cauta in dormitor, intrucat, chiar aflate in stand by, genereaza campuri electromagnetice care afecteaza calitatea somnului.
6. Mentine o temperatura confortabila in dormitor. Somnul bun cere o camera mai racoroasa, bine aerisita. Este indicat ca temperatura sa nu depaseasca 21 de grade Celsius.
Ti-ar mai putea fi de folos pentru un somn bun, o baie calduta, aromaterapia cu lavanda (neaparat naturala), o plimbare scurta cu vreo doua ore inainte de culcare si… o companie placuta alaturi.

Author:

Facebook Comment