Alimente care nu ar trebui sa-ti lipseasca din bucatarie

Cumpara saptamanal cateva legaturi de patrunjel si marar pe care sa le ai la indemana in timpul saptamanii. Nu uita nici de spanacul congelat!

O bucatarie sau o camara plina de dulciuri, snacks-uri sau alte alimente nesanatoase iti vor ingreuna viata daca ti-ai propus sa mananci mai sanatos. Asadar, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa incetezi sa mai cumperi alimente nesanatoase pe care sa le tii in casa, iar in schimb sa te inconjori numai de produse sanatoase pe care le poti folosi in retetele tale. 

Iata cateva alimente care nu ar trebui sa-ti lipseasca daca vrei sa mananci sanatos:

1. Verdeturi proaspete in frigider (spanac, patrunjel, marar, rucola, salata, valeriana, busuioc)

Cumpara saptamanal cateva legaturi de patrunjel si marar pe care sa le ai la indemana in timpul saptamanii. Ele se pastreaza foarte bine in frigider, dupa ce le speli, le scurgi si le inchizi intr-o punga care se inchide ermetic. De asemenea, poti sa iei o o caserola cu rucola, spanac sau valeriana pe care sa le tii in frigider pentru a consuma mai multe salate proaspete care contin verdeturi. 

De asemenea, spanacul de exemplu poti sa-l folosesti la tocanite, supe, smoothie-uri, dar si pentru paste. Este bogat in fier, magneziu, vitamina A, vitamina K si multi alti nutrienti. Poti sa alegi si spanacul congelat pe care sa-l ai mereu la indemana in congelator.

2. Leguminoase (naut, fasole uscata, linte, mazare)

Aceste boabe au o cantitate insemnata de proteine si le poti folosi in foarte multe retete sanatoase. Poti sa le cumperi la punga (uscate) sau la conserva. Mazarea congelata este delicioasa si este bine sa ai mereu cate o punga in congelatorul tau.

Nautul si fasolea la conserva pot sa-ti fie de folos pentru a le adauga in salate, supe sau tocanite pentru un plus de proteine, atunci cand nu folosesti carnea. De asemenea, poti sa prepari din ele un soi de pateu (humus, fasole batuta) pe care-l poti consuma la micul dejun pe paine integrala prajita. 

3. Avocado

Contine grasimi sanatoase care sunt esentiale pentru inima si creier. El poate sa inlocuiasca branza (care contine grasimi saturate, rele pentru inima) in salatele de cruditati. Poti sa-l folosesti pentru a face un dressing sanatos si cremos pe care sa-l pui peste salatele de cruditati. De asemenea, avocado pisat si amestecat cu putina ceapa, sare si piper merge de minune peste o felie de paine integrala prajita. 

4. Fructe

Cumpara in weekend cateva fructe pe care sa le tii la indemana in bucatarie pentru a avea gustari sanatoase. Merele, bananele, portocalele, rodiile, grepfrutul si mandarinele sunt cateva dintre fructele pentru care poti opta. 

5. Iaurtul grecesc

Poate sa inlocuiasca smantana, maioneza sau untul, reducand astfel cantitatea de grasimi saturate. Cumpara 3-4 iaurturi pe care sa le ai pentru micul dejun, dressing-uri sau ciorbe, daca le preferi cu smantana. 

6. Nuci si seminte crude

Contin proteine si grasimi bune, fiind perfecte pentru gustari, dar si peste salate de fructe sau de cruditati. Opteaza pentru migdale, nuci romanesti, caju, seminte de susan, seminte de dovleac, seminte de canepa, seminte de in, seminte de floarea-soarelui si seminte de chia.

Author:

Facebook Comment