Cauze ale pierderilor de memorie

Un studiu arata recent ca oamenii resimt aceeasi teama legata de pierderea memoriei, ca si in cazul pierderii abilitatilor motorii, iar majoritatea dintre noi asociem aceste mici scapari cu inaintarea in varsta. Desi varsta este, intr-adevar, un factor important, ea nu este singura de care depinde memoria noastra.

Orele de somn, alimentatia sau medicamentele pe care le luam reprezinta factori importanti care ajuta la pastrarea intacta a memoriei.

”Factorii ce tin de stilul de viata pot fi extrem de importanti in prevenirea declinului cognitiv la persoanele in varsta”, spune medicul Cathy Alessi, presedinte al Societatii Americane Geriatrice.

Ea arata care sunt cei cinci factori pe care trebuie sa-i avem in vedere daca nu vrem sa ne pierdem o parte dintre amintiri.
1. Medicamentele

Chiar daca e vorba despre medicamente pentru care nu e nevoie de prescriptie medicala, ca antihistaminicele sau analgezicele, substantele din aceste pilule pot afecta unele mecanisme din creier. Cele mai periculoase sunt antidepresivele, somniferele, pastilele anti-anxietate si antipsihotice, spune Dr. Alessi.

Pe de alta parte, mai spune medicul, medicamentele anticolesterol are putea avea un efect protector asupra creierului. 

2. Stresul

Desi nu este o noutate, medicul american atrage atentia ca stresul poate sa ne afecteze memoria si capacitatea de concentrare. Stresul provoaca elierarea hormonului numit cortizol care cauzeaza depunerea de grasime abdominala, iar aceste depuneri cauzeaza deteriorarea cognitiva. Studiile arata ca persoanele de varsta mijlocie care au un indice de grasime ridicat prezinta un risc de trei ori mai mare de pierdere a memoriei sau de aparitiei a dementei.  Exercitiile fizice regulate, yoga sau meditatia ne pot ajuta in tinerea sub control a stresului.

3. Alimentatia

Nutritionistul Samantha Heller, autorul cartii "Get Smart: Samantha Heller’s Nutrition Prescription for Boosting Brain Power and Optimizing Total Body Health," spune ca alimentele care contin grasimi nesaturate sunt benfice pentru creier. Aceste grasimi se gasesc in peste - in mod special ton, somon, sardine si macrou - in avocado, nuci, seminte de floarea soarelui, in sau dovleac. 

4. Somnul

In timpul somnului, creierul nostru consolideaza conexiunile neuronale care ne formeaza amintirile, iar fara un somn adecvat mintea ne poate juca feste. Mai mult decat atat, oboseala nu ne face numai sa uitam informatii, ci face mai greu si procesul de preluare a lor.

Medicii recomanda sa mergem la culcare la aproximativ aceeasi ora in fiecare seara si sa ne trezim la aceeasi ora in fiecare dimineata. Totodata, medicii spun sa evitam bauturile care contin cafeina sau alte tipuri de stimulante si sa mentinem o temperatura potrivita in camera in care dormim. 

5. Sedentarismul 

Exercitiile zilnice sunt extrem de benefice atat pentru corp, cat si pentru minte. Este recomandat sa facem de cinci ori pe sapamana cel putin 30 de minute de exercitii fizice sub orice forma, fie ca e vorba de plimbat, alergat, inot sau un sport de echipa.

Author:

Facebook Comment