Ce beneficii are leurda pentru sanatate

Lângă pâlcurile de ghiocei şi viorele, prin pădurile din jurul Iaşului a apărut şi leurda (Allium ursinum), numită şi ai-ciorăsc, ceapa ciorii, ai-de-pădure, aiuţi sau aliu. Creşte prin tufişurile umede din pădurile de foioase bogate în humus şi i se simte puternicul miros de usturoi chiar înainte de a zări planta.
Purifică şi „subţiază” sângele
Dintre toate plantele medicinale din flora europeană, leurda are cele mai puternice efecte fluidifiante ale sângelui. Se consumă sub formă de suc (câte unul-două pahare/zi), pe stomacul gol, în cure de măcar 20 de zile. Sucul se prepară dintr-o mână de frunze care se taie foarte fin şi se pun într-un vas de sticlă, în care se toarnă un pahar de apă călduţă. Se lasă la macerat la temperatura camerei timp de patru ore, după care se filtrează prin tifon. Sucul se consumă imediat după preparare. Când sezonul leurdei este la final se poate administra tinctură, câte o linguriţă diluată în jumătate de pahar cu apă de patru ori/zi, în cure de câte o lună, cu o săptămână de pauză.
Leurda este foarte bogată în adenozină, o substanţă cu rol determinant în reducerea colesterolului şi împiedicarea formării trombilor. Pe termen lung, leurda este adjuvantul cel mai bun în tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie), fiind administrată în cure de câte două-trei luni, cu două săptămâni de pauză, sub formă de tinctură. Se ia o linguriţă de tinctură în puţină apă, de patru ori/zi, înaintea meselor principale.
Foarte bună la hipertensiune
Substanţele active din leurdă au efecte vasodilatatoare şi ajută la menţinerea în limite normale a presiunii sanguine, fiind un remediu foarte bun în caz de hipertensiune arterială. Se ia tinctură câte patru linguriţe/zi, diluate în foarte puţină apă. Tratamentul se face timp de două luni, cu două săptămâni de pauză.
Primăvara, timp de măcar două săptămâni este foarte utilă o cură cu salată din frunze de leurdă. Studii recente arată că anumite substanţe active din leurdă neutralizează radicalii liberi din sânge, „responsabili” cu îmbătrânirea organismului, având efecte de relansare a activităţii endocrine. De asemenea, previn sclerozarea vaselor de sânge şi favorizează circulaţia cerebrală.

Author:

Facebook Comment