Ce proprietati au cuisoarele

Cunoscute mai degraba pentru aroma pe care o dau vinului fiert, cuisoarele au o sumedenie de virtuti terapeutice, spun specialistii.

Secretul multiplelor beneficii pentru sanatate ale cuisoarelor este eugenolul, substanta activa, care le confera calitatile antibiotice, antivirale, antifungice si analgezice. De altfel, medicii cu specializare in fitoterapie si aromaterapie recomanda cuisoarele si ca aliati in lupta cu viroza si gripa si pentru stimularea imunitatii. In plus, ele sunt „prietenoase“ cu stomacul, atenuand manifestarile gastritei, dar si cu articulatiile, fiind indicate in cazul puseelor de dureri reumatice. „Si pentru improspatarea respiratiei sunt recomandate cuisoarele. In timpul zilei, in loc de guma mentolata, se poate mesteca un cuisor“.

Cum se utilizeaza cuisoarele? 

Pentru atenuarea durerilor dentare: Dupa ce te-ai programat la stomatolog, in asteptarea consultatiei, poti atenua durerea de masele mestecand usor un cuisor cu dintele sensibil de trei-patru ori pe zi. 

„Daca este vorba despre o carie dentara, se macina cuisoare si se pun pe locul dureros timp de 1-2 ore“, completeaza medicul de familie. Pentru a combate tulburarile digestive si durerile de stomac: Lasa sa fiarba 3-5 cuisoare intr-o cana cu apa vrene de 15 minute. Bea ceaiul obtinut de trei ori pe zi, intre mese. 

Pentru a-l face mai agreabil, ii poti adauga putina miere sau scortisoara.

Pentru durerile reumatice sau musculare: Dilueaza zece picaturi de ulei esential de cuisoare in 250 ml de ulei de migdale sau in alt ulei de masaj si maseaza zonele dureroase. 

Pentru a alunga insectele: Atat cuisoarele propriu-zise, cat si uleiul esential de cuisoare pot fi folosite in aromaterapie pentru a alunga insectele. Functioneaza, la fel ca levantica, si pentru alungarea moliilor din dulapuri.

La ce trebuie sa fii atent

Eugenolul are un efect coroziv asupra mucoaselor si pielii, de aceea, uleiul esential de cuisoare trebuie utilizat cu precautie. Intotdeauna, uleiul esential de cuisoare trebuie diluat in ulei inainte de a fi utilizat.   

Uleiul esential de cuisoare este contraindicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza, precum si copiilor mici.  

Persoanele cu pielea sensibila ar trebui sa evite aplicarea uleiului esential de cuisoare.

Medicii recomanda sa nu folosim uleiul esential de cuisoare o perioada mai lunga de o saptamana pentru o durere sau o problema de sanatate care necesita consultul unui medic.

Author:

Facebook Comment