Frunzele de dafin au efecte miraculoase

Fiecare gospodina are in camara plicuri cu condimente pe care le foloseste ca sa dea aroma bucatelor. Multe din plantele asa de bine mirositoare au insa, pe langa rolul lor in bucatarie, valoare de medicament. Iar premiantul intai este dafinul.

Tratamente interne

Artrite, paralizii, crampe musculare, reuma­tism, entorse, lovituri

Se incalzeste locul afectat cu caldura uscata, timp de 6-8 minute, se unge cu iod si se aplica compresa cu ulei de dafin pentru 2 ore, sau se freaca timp de 10 minute locul afectat cu uleiul incalzit putin. Procedura diminueaza durerile.

Boli ale articulatiilor

O frunza mare de dafin (sau 2-3 mai mici) se spa­la, se usuca si se rupe in cate­va bucati. Se rasneste im­preuna cu 3 cuisoare, cate o lingura de seminte de in, de marar, coriandru si chimen. 1/2 lingurita de amestec se pune in man­care sau se bea cu apa, in tim­pul meselor, de 2 ori pe zi. Reteta este contra­indi­cata per­soanelor ce n-au voie sa consume condi­mente, de ex. cele cu ulcer gas­tric. Efec­tul apare in 2 sapta­mani. Articulatiile ca­pata o mo­bilitate mai buna, se diminueaza durerile, veti urca sca­rile mai usor, mai ales daca tratamentul cu da­fin este aso­ciat cu un regim ali­mentar bazat pe legume si fructe proas­pete, fara carne si alcool. Retetele fa­vo­rizeaza si im­bu­natatirea starii in­tre­gului orga­nism. Me­toda este contra­indicata bolnavilor cu tensiune mica, gastri­ta, ulcer gastric sau duodenal, cancer la rinichi si coa­gula­bili­tatea sangelui scazuta.

Bronsita

Frunzele de dafin actioneaza ca un expectorant. Cate o lingurita de frunze de dafin zdro­bite amestecate cu frunze de salvie si eucalipt se fierb timp de 10 minute in 500 ml de apa acoperita cu capac, pe un foc domol. Se bea caldut, cate 2 linguri la fiecare 2 ore, de 5 ori pe zi.

Cancer la gat si esofag

Se picura 15 ml tinctura de dafin (puteti masura cu o seringa) in 50 ml de apa sau, mai bine, intr-un ceai preparat din 3 frunze rotun­de de muscata cu flori rosii si 300 ml de apa. Se tine 20-30 sec. in gura, cu capul ridicat, apoi se inghite. In faze avan­sate, in apa se mai adauga 10 pi­ca­turi de suc de usturoi si 4 linguri de suc de pat­lagina. La fie­care 5 zile, numarul de pi­ca­­turi de suc de usturoi cres­te cu 5, pana s-a ajuns la o lingura de suc, apoi scad treptat, pana la 10 picaturi. Sunt posibile dureri de cap si senzatie de ardere in gat, dar tratamentul nu se intre­rupe. La 30 minute dupa ad­mi­nistrare, se consuma in­cet o lingura de miere de albine. Se iau pe limba cateva picaturi de miere, se tin in gura pana se dizolva aproa­pe in totalitate, se repeta pana se termina toata mie­rea din lingura. Concomitent, se fierb 2 lingurite de flori sau fructe de soc, in 200 ml de apa. Se beau cate 2 lin­guri, de 3-4 ori inainte de masa. Cu so­lutia ramasa, se face gargara de 3 ori pe zi, intre mese. De fiecare da­ta se incalzeste putin inainte de procedura.

Colecistita cronica

10-15 picaturi de ulei de dafin se beau amestecate cu lapte, iaurt sau ceai verde, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de mi­nute inainte de masa.

Diabet zaharat

Dafinul este una din plantele recomandate pentru regla­rea nivelului de zahar in san­ge, in spe­cial in faze incipiente. Pot fi folosite diferite metode de preparare a reme­diilor.

Infuzie – 10 frunze de dafin si 600 ml de apa clo­cotita. Se lasa vasul invelit in plapuma timp de 3 ore. Se beau 150-200 ml dimi­nea­ta, pe stomacul gol, iar apoi, de 3 ori in timpul zilei, impartit in doze egale, cu 30 de minute inainte de masa. Pentru un efect mai bun, la prepa­rarea infuziei se adau­ga si 2 lingurite de se­minte de patlagina.

Decoct – 15 frunze de dafin, o lingura radacina de brusture tocata si 300 ml de apa. Frunzele se rup ma­runt si se pun pe foc intr-un vas emailat, cu apa rece. Du­pa primul clocot se mai lasa pe un foc slab inca 5 minute, apoi se toarna in termos si se infuzeaza timp de 4 ore. Lichidul strecurat se bea in timpul zilei, caldut, cu inghitituri mici. Curele durea­za 3 zile, cu pauze de 10 zile intre administrarea infu­ziei sau a decoctului. Dozele administrate se corec­teaza in func­tie de rezultatele analizelor zilnice ale nivelului de glicemie. De exemplu, atunci cand valorile sunt in jur de 180-230 de unitati, se beau 200 ml dimi­neata, iar dupa sca­derea valori­lor la 130-150 de unitati doza se micso­reaza la 120-150 ml, timp de cel mult 3 luni, apoi urmeaza pauza obligatorie de 4 saptamani.

Tratamente externe

Boli de piele

Rasniti 30 frunze de dafin si un pumn de volbura uscata. Pulberea obtinuta se umezeste cu apa sau ceai de rostopasca pentru a forma o masa den­­­sa ca o crema. Se intinde pe celofan sau har­tie de per­ga­ment si se aplica pe zona afectata, pentru o juma­tate de ora. Du­pa ce scoateti cataplasma, nu spalati zo­na afectata cu apa, stergeti cu un prosopel uscat.

Eczeme, dermatite, scabie, pso­riazis

Se ameste­ca 6 linguri de pulbere din frunze de dafin cu 2 linguri frunze de ienupar tocate marunt si 12 lin­guri de unt sau untura de gasca topita. Ali­fia se apli­ca pe locurile afec­tate. Articu­la­tiile dureroase se ma­sea­za zilnic, inainte de culcare, si se invelesc cu un fu­lar de lana. Bolnavilor cu tuse puternica li se fac frectii pe spate si piept.

Excitabilitate nervoasa crescuta, insomnie

Se recomanda sa asezati o crenguta proaspata sau uscata de dafin la capatul patului. Aroma de laur inlatura per­fect starile de stres. Daca doriti si un efect somnifer, pu­­­neti o crenguta sau cateva frunze aromate si sub pat, iar pe frunte si pe ceafa se aplica cateva frunze inmu­ia­­te in prealabil, timp de 15 minute, in apa fierbinte. Se leaga capul cu un batic de lana sau de bumbac. Lau­rul poa­te inlo­cui si o dadaca pentru un copilas mic. Pu­neti cateva frunze in lea­gan si copilul se li­nisteste si adoar­­­me.

Hemoroizi

Intr-un litru de apa se fierb, timp de 5 minute, 10-12 frunze de da­fin. Se in­fuzeaza pana ce temperatura coboara la 38 de grade si se strecoara. Se fac bai de sezut, pana la raci­rea de­coctului. Procedura se repeta de 3-4 ori pe saptamana.

Nevralgie de trigemen, dureri reumatice, ra­ceala, dermatoze

Cateva frunze mari de dafin se tin in apa fierbinte, timp de 15-20 de minute. Se aplica pe locurile afectate, asezandu-le una langa alta, sub forma de cataplasma. Se acopera cu o bucata de tesatura de lana si se panseaza pentru 40-60 de minute. Daca ra­ceala este asociata cu tuse puternica, frunzele se aplica pe piept si pe spate.

Transpiratia picioarelor

Se prepara o infuzie sau decoct din 30 de frunze de dafin si 10 frunze de stejar intr-un litru de apa fierbinte, apoi se face o baie calda timp de 25 minute.

Author:

Facebook Comment