Leac de primavara care face minuni

Urzicile conţin carotenoide (provitamine A) cu acţiune de regenerare a pielii şi mucoaselor, clorofilă, vitaminele B2, C, K, acid folic, acid pantotenic, amine (histamina, acetilcolina, serotonina), flavone şi taninuri cu efect cicatrizant, lectine cu efect antiinflamator, ulei volatil cu cetone, esteri, fenoli. Frunzele tinere, care nu conţin substanţe vezicante, au un bogat conţinut în minerale: acid silicic, săruri de fier, magneziu, mangan, sodiu, potasiu, fosfor, sulfaţi. Perii urzicători conţin răşini şi o substanţă vezicantă ce se distruge prin uscare.

Beţi fiertură timp de patru săptămani

Cura de patru săptămani cu ceai de urzici este una dintre cele mai eficiente metode pentru curăţarea corpului. Este bine ca plantele să fie cat mai proaspete. Intr-un vas se pune o linguriţă cu varf de plantă, se opăreşte cu un sfert de litru de apă în clocot şi se lasă să se infuzeze timp de două minute. Prima cană se bea dimineaţa, pe stomacul gol, înghiţitură cu înghiţitură, cu o jumătate de oră înainte de masă, iar alte două căni se beau în timpul zilei.

Siropul reîntinereşte

Siropul se prepară din frunzele proaspete de urzică, ce se toacă foarte fin, după care se pun într-un borcan, care se umple pe trei sferturi. Se completează cu miere de albine, amestecandu-se încontinuu. Se închide borcanul şi se lasă la macerat timp de 30 de zile, după care se filtrează, obţinandu-se un sirop verzui, cu efecte detoxificante şi de reîntinerire deosebite.

Alungă anemia

Consumate sub formă de aliment, de ceai sau infuzie, aceste plante au proprietăţi antianemice, energizante, vitaminizante, mineralizante, depurative (în curăţarea sangelui de toxine), tonice, antirahitice. In afecţiunile digestive au efecte hepatoprotectoare, antimicrobiene, gastrosecretoare, antidiareice, antihemoragice, aperitive, antihelmintice.

La nivelul aparatului respirator au proprietăţi expectorante, emoliente, antitusive, antiastmatice, antibronşitice, antiinflamatoare.

Asigură sănătatea rinichilor prin acţiuni diuretice (datorită flavonoidelor) şi drenor al excesului de uree, creatinină şi acid uric.

In afecţiunile cardiovasculare au rolul de activator al circulaţiei sangelui, vasoconstrictor şi fluidizant al sangelui.

Luptă cu celulita

Urzicile sunt recomandate diabeticilor, fiind un bun hipoglicemiant, iar la nivelul metabolismului general au efecte anticelulitice, antireumatismale, imunostimulatoare. Folosite la nivel extern prezintă acţiuni astringente, antiseptice, cicatrizante, epitelizante, hemostatice, revulsive, lubrefiante, antiseboreice, dezodorizante, insecticide.

De asemenea, tincturile sau cremele pe bază de urzici au efecte eficiente în vindecarea rănilor supurande, varicelor, ulcerelor varicoase, gangrenelor, urticariei, psoriazisului, eczemelor cronice, arsurilor, bătăturilor, unghiilor friabile şi casante şi a alergiilor dermatice.

• Urzicile se culeg numai din zonele nepoluate. Cele de pe marginea drumului pot conţine plumb, care este toxic pentru organism.

Author:

Facebook Comment