Morcovul face minuni impotriva anemiei

Morcovii sunt foarte bogaţi în vitamina A, dar acesta nu este şi singurul lor avantaj, prof. univ. dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, spunând deseori că morcovii au multe alte calităţi care fac din ei adevărate medicamente vegetale.
Această legumă este excelentă pentru tratarea problemelor de tranzit intestinal, morcovul fiind recomandat şi pentru revitaminizarea şi remineralizarea organismului, precum şi împotriva ulcerului gastro-duodenal, hepatitei şi chiar reumatismului.
Remediu-minune împotriva anemiei
Compoziţia sa extrem de bogată în substanţe active, precum vitaminele A, B, C, săruri minerale şi elemente ca fier, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sodiu, caroten, face din morcov un aliment de primă importanţă care nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al fiecărei persoane, fie ea sănătoasă ori suferindă. Acţiunile remineralizante şi antianemice ale morcovului sunt oferite mai ales de conţinutul bogat în fier. Pentru a obţine un remediu foarte eficient în combaterea anemiei, prof. Milică a spus că trebuie amestecate 100 ml de suc de morcovi cu 200 ml de apă minerală, apoi se adaugă miere de albine, de preferinţă polifloră, până la obţinerea unui sirop. Se ia câte o lingură de preparat, de opt-zece ori/zi.
O infuzie combinată foarte utilă în cazurile de anemie, convalescenţă, oboseală fizică şi psihică, stări de apatie şi lipsă de concentrare, este din 30 g de morcov ras, 30 g de măceşe, 10 g de coacăze negre şi 30 g de frunze de urzică. Se pun două-patru linguriţe de amestec într-un vas şi peste ele se toarnă două pahare cu apă clocotită. Se lasă la infuzat, apoi se ţine în cuptor la circa 70 de grade, timp de o oră. Se strecoară şi se bea câte jumătate de pahar de trei-patru ori/zi, până la revitalizarea organismului.
În acelaşi scop se poate utiliza o băutură din suc de morcovi, suc de ridichi negre şi suc de sfeclă roşie, în părţi egale. Din acest amestec de sucuri se ia câte o lingură, cu un sfert de oră înaintea celor trei mese principale.
Având şi mult calciu (aproximativ 30 mg la 100 g), morcovul ajută mult şi la menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor. Consumat regulat, morcovul ajută la prevenirea osteoporozei.
Reglarea tranzitului intestinal
Având multe fibre (pectine şi celuloză), morcovul reglează tranzitul intestinal atât în caz de constipaţie, cât şi de diaree, iar pentru acţiunea sa cicatrizantă este recomandat îndeosebi în tratamentul ulcerelor gastrice şi enterocolitelor.
În caz de constipaţie, se fierbe de două ori un kilogram de morcovi într-un litru de apă, iar din zeama obţinută se bea câte un pahar de trei ori/zi. Pentru combaterea diareei, se folosesc 15 g de seminţe de morcov sub formă de pulbere, se lasă să fiarbă în 300 ml de apă timp de un sfert de oră şi se strecoară. Se bea o jumătate de pahar dimineaţa, pe stomacul gol, o altă jumătate de pahar cu o oră înainte de cină şi încă una cu jumătate de oră înainte de culcare.

Author:

Facebook Comment