Marea si muntele alunga stresul si oboseala

Concediul inseamna mare sau munte. Este bine sa profitam la maximum de escapadele la malul marii sau pe piscurile muntilor, unde ne putem incarca bateriile, lasand in urma stresul si oboseala care ne coplesesc la oras.

Aerosolii marini, indicati in alergii

Aerosolii se formeaza atunci cand valurile se lovesc de tarm si este indicat sa profitam de ei mai ales dimineata si seara, intrucat soarele puternic le poate reduce calitatea. Inhalarea aerului de la malul marii are efect terapeutic gratie particulelor continute, care au efect benefic mai ales in bolile pulmonare.

Clorura de sodiu, iodul, magneziul, substantele alcaline si bromurile din componenta aerosolilor reduc inflamatia la nivelul plamanilor si pot fi terapie adjuvanta in astm bronsic si in alergii. 

Apa marii are efect cicatrizant

Bogata in minerale si oligoelemente, apa de mare are actiune fortifianta asupra organismului. Gratie concentratiei de sare, apa de mare accelereaza cicatrizarea si curata sinusurile. De altfel, apa de mare este buna pentru caratarea nasului, precum si pentru desfundarea acestuia in cazul unei rinite alergice.

Si beneficiile nu se opresc aici. Pe lista mai pot fi adaugate stimularea circulatiei sangvine, imbunatatirea sistemului imunitar si actiunea preventiva sau curativa in afectiuni scheletice sau articulare (artroza, osteoporoza, reumatism inflamatoriu) si in traumatisme osoase.

Namolul, bun pentru oase

Daca mergem la mare, este bine sa profitam si de impachetarile cu namol. Acestea pot reduce simptomele unor boli precum artroza, spondiloza, scleroza multipla, precum si ale unor afectiuni ginecologice, fiind de ajutor si in infertilitate.

Terapia cu namol este indicata sub supravegherea medicului si se poate face la multe dintre statiunile romanesti, dintre care cea mai cunoscuta este Techirghiol.

Impachetarile cu namol nu sunt indicate celor cu diabet, astm, ulcer, epilepsie, hepatita sau cancer. De asemenea, sunt contraindicate gravidelor, pentru ca pot duce la pierderea sarcinii.

1 litru de apa de mare contine:

sodiu – 12.800 mg, magneziu – 1.290 mg, potasiu – 493 mg, calciu – 442 mg, sulf – 87 mg, brom – 66,3 mg, bor – 3,85 mg, fluor - 1,44 mg, fosfor – 0,707 mg, litiu – 0,508 mg, zinc – 0,083 mg, iod – 0,065 mg, mangan – 0,059 mg, fier – 0,010 mg, cobalt – 0,007 mg, cupru – 0,007 mg.  

Aerul de munte curata plamanii

Si aerul de munte este sanatate curata, autand la refacerea tonusului. Aerosolii montani au in componenta uleiuri volatile care provin de la brazi, pini si molizi si au efecte terapeutice in amigdalita, sinuzita, rinofaringita, laringita, tuberculoza, alergii si astm bronsic.

De asemenea, aerul de munte alunga starile depresive, stresul si insomniile. Fiind mai bogat in oxigen decat cel din orase, aerosolii montani stimuleaza sistemul imunitar si poate reda echilibrul psiho-emotional.

Author:

Facebook Comment