Sfaturi pentru dinti sanatosi

Zâmbetul este unul dintre cele mai importante aspecte ale comunicării non-verbale și are un impact foarte mare nu doar asupra psihicului tău, ci și a persoanelor din jur. Știai că unele reguli simple ce țin de stilul de viață te ajută să ai o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos?

Zâmbetul este un instrument la-ndemână care nu numai că te ajută să te relaxezi, ci și să reduci stările stresante. Mai exact, simplul gest facial îi transmite semnale creierului că ești fericit (chiar și în momentele în care nu este așa).
Pentru că zâmbetul aduce beneficii atât asupra stării de sănătate fizică, cât și a celei psihce, important este să renunțăm la unele obiceiuri care afectează sănătatea dentară. Medicul stomatolog Oleg Gorea, de la clinica Dentalmed din București ne spune ce trucuri putem pune în practică cu ușurință pentru a avea un zâmbet frumos.
Renunță la fumat
Numeroase studii au arătat de-a lungul timpul cât de multe efecte nocive poate avea fumatul asupra sănătății. Pe lângă aceste pericole, important este să știi că fumul de la țigări poate duce în timp la colorarea dinților.
Nicotina, cât și alte substanțe din compoziția țigărilor vor cauza pete maronii pe suprafața dinților, dar pot reduce și producția de salivă (care acționează ca un agent de curățare natural).

Clătește-te după ce mănânci

Unul dintre trucurile simple care te ajută să ai grijă de sănătatea orală, respectiv de zâmbetul tău este să-ți clătești gura de fiecare dată după ce ai mâncat.
Acest lucru este cu atât mai important atunci când gustarea a fost formată din fructe sau legume închise la culoare (cum sunt fructele de pădure, prunele, strugurii roșii etc.)

Nu-ți folosi dinții decât pentru mâncat

Nu de puține ori se întâmplă să rupem o etichetă sau chiar un amabalaj cu dinții, gest care poate afecta sănătatea dentară. Trebuie să știi că presiunea pe care o pui asupra lor este foarte mare și poți avea surpriza de a-ți ciobi, crăpa sau chiar disloca un dinte, dacă acesta era deja slăbit.

Evită băuturile care pătează dinții

Chiar dacă îți oferă energia de care ai nevoie pentru a începe ziua, cafeaua se numără printre băuturile care îți pot păta smalțul dinților.
O vorbă spune că ,,orice băutură care poate păta cămașa ta preferată, poate păta și dantura”, de aceea important este să eviți pe cât posibil cafeaua, ceaiul, vinul roșu, dar și sucurile închise la culoare. Acestea nu trebuie înlăturate complet din alimentație, ci pot fi consumate cu moderație.

Nu uita de igiena orală

Este important să îți îngrijești dinții cu mare atenție. Este recomandat să te speli cel puțin de două ori pe zi și să folosești ața dentară pentru a îndepărta orice rest de mâncare. Folosește o pasta de dinți bună și vorbește cu dentistul tău despre tehnica corectă de periaj dentar. Nu uita să-ți schimbi periuța de dinți la fiecare 2-3 luni. 

Author:

Facebook Comment