Lucruri nestiute despre corpul uman

Din cauza vieții tor mai agitate pe care o avem, este de mirare că ne amintim să respirăm și să mâncăm. Oamenii uită să-și privească propriul corp ca pe un ansamblu complex de fenomene.
Trupul uman este, fără îndoială, o mașinărie complicată, dar foarte bine pusă la punct. Vă oferim mai jos câteva exemple de acțiuni pe care acesta le face, fără ca noi să fi avut habar de ele.
Rinichii gustă, la propriu, urina pentru a depista toxinele. Receptorii gustului nu se află doar la nivelul feței. În ultima decadă, oamenii de știință au descoperit, chiar și spre surpriza lor, că aceste celule specializate în descoperirea gustului se află în țesuturile diferitelor organe, printre care și rinichii, splina, inima, căile respiratorii și în globulele roșii.
Inițial s-a crezut că este vorba despre o anomalie în organism, însă acum teoria devine tot mai interesantă: întregul corp gustă și miroase mediul care îl înconjoară.
În cazul rinichilor, receptorii se află într-un grup de celule numite macula densa. Această zonă reglează rata de filtrare și, implicit, producția de urină, însă prezența acestor receptori sugerează că, de fapt, aceștia, miros sau gustă urina ca într-o analiză chimică a toxinelor.
Creierul tău are mai multe sinapse decât stele în galaxie. O bună perioadă de timp, oamenii de știință au estimat că în creierul uman se află aproximativ 100 de miilarde de neuroni. Teoria a fost demontată cu un studiu recent care a presupus punerea uneor creiere într-un belnder și apoi analizarea microscopică a acestora. Cifra rezultată în urma analizei a fost de numai 86 de miliarde de neuroni. Așa că, potrivit teoriei respective, am fi cam o adunătură de idioți.
Dar specialiștii au mers ami departe cu analiza și au obesrvat sinapsele – conexiunile dintre neuroni, care formează o rețea deosebit de complexă. Numărul acestor sinapse este amețitor – 100 de trilioane, spun specialiștii, o cifră de 1000 de ori mai mare decât totalul stelelor care formează galaxia Calea Lactee.
Auzul tău este atât de sensibil încât poate distinge…temperatura. Domeniul cercetării evoluției umane a avansat atât de mult încât descoperiri revoluționare în acest sens apar de la o zi la alta.
Una dintre aceste descoperiri vizează urechile. Cercetătorii au pornit de la forma ciudată a acestora, cu falduri și cute, care ajută la detectarea suntetor dintre cele mai fine.
Desigur, astea sunt lucruri de mult știute. Dar dacă  v-am spune că urechile detectează nu doar sunete, ci și temperatura? Probabil ați râde, însă cercetătorii spun că treaba este cât se poate de serioasă.
Un studiu realizat recent în Marea Britanie vine să demonstreze această teorie. Participanții la experiment au fost rugați să estimeze, cu ajutorul urechilor, anumite tempraturi. Rezultatul studiului a arătat că 96% dintre voluntari au estimat corect temperaturile.



Author:

Facebook Comment