Lista cu 10 fructe recomandate pentru diabetici

Pentru bolnavii de diabet este important să ţină sub control boala, iar asta înseamnă să acorde o mare atenţie alimentaţiei.

Diabetul este o boală cronică care se caracterizează printr-un nivel crescut al glucozei din sânge - hiperglicemie. Bolnavul de diabet are un permanent exces de zahăr în sânge.

Hormonul numit insulină permite celulelor corpului să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Când secreţia de insulină este insuficientă sau când insulina nu-şi îndeplineşte rolul în organism, afecţiunea se numeşte diabet zaharat. Boala predispune la complicaţii precum accidentele vasculare, orbire, afecţiuni la nivelul rinichilor, atacuri de cord, circulaţie defectuoasă a sânge şi multe altele.

Un stil de viaţă sănătos care include o dietă adecvată, exerciţii fizice, respectarea timpului de somn, mai puţin stres joacă un rol important în controlul nivelului de glucoză din sânge. Un meniu al unui diabetic include alimente bogate în nutrienţi, slabe în grăsimi, calorii moderate şi doar câteva produse dulci.

Fructele în general sunt dulci, dar oamenii cred că ele ar trebui scoase din meniul unui bolnav. De fapt, câteva dintre ele sunt chiar recomandate pentru consum căci conţin vitamine, minerale, antioxidanţi şi fitonutrienţi. Diabeticii trebuie să ţină cont de indexul glicemic al alimentelor care le afectează glucoza din sânge şi nivelul de insulină. Recomandate sunt cele cu un indice glicemic scăzut - cele până în 55 şi pe lângă, de la valoarea de 70 în sus sunt produse cu indice glicemic crescut.

Lista celor 10 fructe pentru diabetici:

1. Merele

Merele pot oferi protecţie impotriva diabetului. Au fibre solubile, vitamina C şi antioxidanţi, conţin pectina ce ajută la detoxifierea organismului. Ele previn riscul unui atac de cord, reduc riscul cancerului şi a bolilor de ochi. Are un index glicemic ce variază între 30 şi 50. Este recomandat un măr de mărime medie, pe zi.

2. Cireşele

Au un index glicemic 22, conţin antioxidanţi, betacaroten - vitamina A, vitamina C, potasiu, magneziu, fier, fibre şi folaţi. Ele mai au şi antocianină bună pentru creier, dar ajută şi la creşterea producţiei de insulină cu până la 50%. Luptă împotriva bolilor de inimă, cancerului şi altor boli comune diabeticilor.

3. Guava

Guava are un conţinut ridicat de licopen, este bogat în fibre, vitamina C şi potasiu. Aceşti nutrienţi sunt de ajutor în menţinerea nivelului de zahăr în sânge. Cei care au o predispoziţie spre diabet pot preveni acest lucru consumând ceai din frunze de guava. Un ceai pe zi.

4. Grapefruitul

Asociaţia Americană pentru Diabet recomandă acest superaliment pentru bolnavi. Este bogat în fibre solubile, vitamina C, betacaroten, licopen, şi are un index glicemic 25. El mai conţine un flavonoid cunoscut sub denumirea de naringerină bune pentru vedere, mai conţine şi pectină care reduce nivelul colesterolului din sânge. Alimentele bogate în vitamina A protejează organismul împotriva bolilor pulmonare şi a cancerului oral. Se poate consuma jumătate de grapefruit mare pe zi. Fructul este mai bun decât sucul în sine.

5. Avocado

Acest fruct este bogat în fibre şi conţine grăsimi sănătoase monosaturate ce ajută sănătăţii inimii. El mai conţine potasiu ce ajută la prevenirea neuropatiei diabetice. Se recomandă consumul unui fruct de dimensiune medie pe zi, sub orice formă.

6. Căpşunile

Sunt pline de antioxidanţi, vitamine şi fibre. Antioxidanţii reduc colestrolul rău din organism şi îmbunătăţesc pe cel bun. Sunt bogate în carbohidraţi şi au un index glicemic 40. Sunt şi energizante.

7. Portocalele

Sunt unele dintre cele mai bune fructe ce pot fi incluse în dieta unui diabetic. Au zahăr natural, conţin fibre, vitamina C, minerale precum tiamina ce ajută la reglarea nivelului de glucoză. Au un index glicemic scăzut (între 31 şi 51) ce ajută la eliberarea lentă a glucozei din sânge. Ele ajută şi la reglarea greutăţii corporale, un factor de risc pentru diabetici. Se recomandă o portocală de mărime medie pe zi.

8. Perele

Perele sunt bogate în vitaminele A, B1, B2, C şi E, dar şi fibre. Au un conţinut scăzut de carbohidraţi şi calorii, şi au un index glicemic 38. Ele sunt în particular recomandate celor cu diabet de Tip 2 deoarece îmbunătăţesc sensibilitatea insulinei. Se poate consuma o pară de mărime medie sau mică pe zi.

9. Kiwi

Kiwi conţine vitaminele A, C şi E, flavonoide, potasiu, betacaroten ce oferă protecţie împotriva radicalilor liberi şi îmbunătăţeşte sănătatea. Mai sunt bogate în fibre şi slabe în carbohidraţi. Au un indice glicemic situat între 47 şi 58. S recomandă consumul unui fruct de kiwi pe zi.

Author:

Facebook Comment