Ai probleme cu glanda tiroida? Simptome

O functionare deficitara a tiroidei, sau hipotiroidismul, afecteaza cateva zeci de milioane de persoane in Occident, si 1 din 8 femei in aceasta parte a globului vor suferi de o problema cu glanda tiroida la un moment dat in timpul vietii.

Hipotiroidismul este atat de des intalnit, incat poate fi tratat cu indiferenta. Realitatea este insa, ca daca glanda tiroida nu functioneaza bine, atunci nimic in corp nu functioneaza bine.  Aceasta glanda importanta, situata la nivelul gatului, controleaza multe aspecte ale sanatatii.

Iata cateva simptome care indica in mod clar faptul ca ai probleme cu glanda tiroida:

1. Oase fragile

Daca ai oase fragile, fa-ti analize pentru glanda tiroida. O functionare anormala a tiroidei poate reduce densitatea minerala a oaselor. Calciul seric se va situa de regula in limite “normale” in cazul hipotiroidismului, insa in afara limitelor optime, functionale.

2. Probleme intestinale

O slaba functionare a tiroidei poate reduce activitatea intestinala, esentiala pentru sanatatea digestiei. Abilitatea corpului de a absorbi nutrientii este afectata cand tiroida nu functioneaza bine. O functionarea sanatoasa a tiroidei amelioreaza inflamatia intestinelor, in timp ce o functionare deficitara este asociata cu ulcer gastric si sindromul intestinului permeabil.

3. Apetit sexual redus

Multe persoane pun scaderea apetitului sexual pe seama varstei, cand de fapt poate fi un simptom al unei probleme hormonale departe de a fi normala. Functionarea tiroidei afecteaza metabolizarea estrogenului si a testosteronului in corp. Hipotiroidismul la barbati este asociat cu disfunctia erectila si libido scazut este obervat atat la barbati, cat si la femei.

4. Crestere in greutate

Cand hormonii tiroidei sunt la un nivel scazut, corpul nu are aceeasi capacitate de a descompune grasimile, facand pierderea in greutate problematica. Ani de regimuri alimentare si de munca intensa la sala nu vor rezolva problema principala. Cresterea in greutate nu este o problema, este doar un simptom al unei probleme. Trebuie sa fii sanatos pentru a pierde in greutate, nu invers. Cand identifici si tratezi problema hormonala, pierderea in greutate va fi un rezultat firesc.

5. Nivel scazut de energie

Pe langa incetinirea capacitatii de a arde grasimi, hipotiroidismul reduce si nivelul de energie, ducand la o oboseala debilitanta.

6. Probleme cu zaharul din sange

Cand corpul are probleme cu tiroida, nu poate absorbi eficient glucoza sau zaharul din sange. Ai nevoie de glucoza la nivel celular pentru producerea de ATP, sursa energiei celulare. In ciuda metabolizarii incetinite a glucozei, multi oameni care se confrunta cu un nivel scazut de hormoni tiroidieni se pot simti hipoglicemici, adica simt ca au un nivel scazut de zahar in sange. Pentru ca celulele nu primesc glucoza de care au nevoie, te poti simti hipoglicemic chiar si in conditiile in care analizele pentru glicemie ies in limite normale. Acest cerc vicios al disfunctiei hormonale poate declansa sindromul metabolic sau poate dezvolta rezistenta la insulina.

7. Nivel ridicat de colesterol si trigliceride

Un nivel redus de hormoni tiroidieni reduce descompunerea colesterolului, ceea ce face ca nivelul acestuia si al trigliceridelor sa ramana ridicat. Colesterolul marit este un factor de risc pentru atacul de inima si accidentul vascular cerebral , iar nivelul ridicat al trigliceridelor nu face decat sa agraveze situatia.

8. Oboseala suprarenala

Cand suferi de hipotiroidism, axa hipotalamica-pituitara-suprarenala(HPA) are de suferit. Datorita lipsei de glucoza si de energie la nivelul celulelor, axa creier – glande suprarenale pompeaza mai mult cortizol pentru a produce mai multa energie la nivel celular. Acest lucru afecteaza sanatatea hormonala, ducand la disfunctia axei HPA sau la oboseala suprarenala.

9. Acumulare de toxine

O functionare deficitara a glandei tiroide va duce si la o functionare deficitara a ficatului si a vezicii biliare. Acest lucru va reduce semnificativ abilitatea corpului de a elimina in mod eficient toxinele acumulate si va imbolnavi ficatul.

10. Dezechilibru hormonal

Estrogenul exista sub forma a trei metaboliti: Estron (E1, estradiol (E2) si estriol (E3). Echilibrul estrogenului este esential pentru sanatate. Cand tiroida nu functioneaza bine poate afecta raportul metabolitilor de estrogen.

11. Probleme cu creierul

Hipotiroidismul este asociat cu o slaba functionare a neurotransmitatorilor si un risc marit de probleme de sanatate, precum depresia, anxietatea si bipolaritatea. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista la nivelul creierului o predominanta a receptorilor tiroidieni. Un studiu din 2014 a descoperit ca persoanele ce sufereau de depresie prezentau disfunctii la nivelul conversiei tiroidiene sau sindromul deficitului de hormoni tiroidieni de tip T3.

12. Bufeuri sau senzatie de frig

Cand nivelul hormonilor tiroidieni este scazut, controlul temperaturii corporale este afectat. Acest lucru poate duce la aparitia unei senzatii de frig sau a bufeurilor si a episoadelor de transpiratie nocturna.

13. Pierderea parului

Tiroida asigura metabolismul si absorbtia nutrientilor, iar cand hormonii acesteia nu functioneaza la nivel optim pot cauza pierderea parului. Un nivel optim de hormoni tiroidieni este esential pentru redobandirea sanatatii parului.

Author:

Facebook Comment