Masuri pentru prevenirea tuberculozei

Tuberculoza este o boala infectioasa cronica de plamani, provocata de bacteria Mycobacterium tuberculosis, cunoscuta si sub numele de bacilul Koch dupa numele savantului german Robert Koch, cel care a identificat-o.

Studiile arata ca 1 din 3 persoane sunt purtatoare pasive ale acestei bacterii. Fiind un microb latent, poate fi activat cand sistemul imunitar este slabit. Iata cateva masuri pentru prevenirea tuberculozei:

1. Evita pe cat poti stresul
Stresul si lipsa somnului sunt mult prea des intalnite in zilele noastre si ne slabesc sistemul imunitar. Nu ar fi rau daca din cand in cand ai incetini ritmul, ba chiar ia si o pauza. Asta iti ajuta organismul sa isi revina, in caz contrar il pui pe tava microorganismelor patogene.

2. Hraneste-te sanatos
Consuma in special alimente bogate in vitamine, de exemplu, fructele de padure. De asemenea, legumele, in culori cat mai variate, nu ar trebui sa lipseasca de la nicio masa.
Acestea furnizeaza deseori antioxidanti, care sprijina un sistem imunitar sanatos. Este important si sa eviti grasimea animala, deoarece incetineste formarea de celule albe ale sangelui protectoare.
3. Evita sa petreci timp alaturi de bolnavii de tuberculoza
Bacilul Koch se raspandeste prin picaturile mici transmise pe calea aerului. Un bolnav de tuberculoza pulmonara care nu a inceput inca tratamentul tuseste, stranuta si arunca bacilii in atmosfera, de unde persoanele sanatoase au toate sansele sa ii inhaleze. De la momentul inceperii tratamentului specific, el mai este contagios inca trei saptamani.

Daca stii ca cineva este purtator de tuberculoza activa, evita-l. Dupa cateva saptamani de tratament, boala devine mai putin transmisibila, iar evitarea nu va mai fi la fel de importanta.

4. Stai departe de droguri si alcool
Studiile arata ca dependentii de droguri si alcoolicii sunt printre grupurile sociale cu probabilitatea cea mai mare de aparitie a bolii. Se stie ca multe droguri si alcoolul slabesc sistemul imunitar, iar persoanele din aceste grupuri sociale au tendinta, de asemenea, de a fi mai putin preocupate de igiena personala si alimentatia sanatoasa.

5. Testati-va regulat daca sunteti expusi riscului
De exemplu, daca sistemul imunitar este compromis sau sunteti cadru medical in contact regulat cu pacienti bolnavi de tuberculoza, ar fi bine sa va faceti control macar o data pe an.
Depistarea cat mai rapida a tuberculozei (chiar cand se afla in stadiul pasiv) ajuta la protejarea de infectie a familiei si a prietenilor dumneavoastra.

Author:

Facebook Comment