Ciupercile au intre 15 si 63 kcal/100 g si un continut important de minerale, oligoelemente, vitamine (in special din grupele B, D si K) si fibre.
De asemenea, dau savoare mancarurilor si pot fi folosite in dietele
sarace in sare (continutul lor de sodiu este de 8 mg la 100 g). Pentru
ca dieta sa functioneze nu folositi grasime in exces.
Incercati dieta cu ciuperci si veti reusi sa scapati de surplusul de
kilograme in mod gradual si sanatos. Regimul este extrem de simplu.
Tot ce trebuie sa faceti este sa inlocuiti carnea rosie de la cina
cu preparate din ciuperci de patru ori pe saptamana. Astfel, scadeti
aportul de grasimi si de calorii din dieta. In timpul curei aveti o
limita de 1.550 de calorii pe zi. Regimul include cel putin cinci portii
de fructe si de legume si 250 ml lapte pe zi. Caloriile se impart in
mod egal la cele trei mese principale, pe care nu aveti voie sa le
sariti. Pe langa acestea, aveti voie sa luati doua gustari (un fruct
proaspat, un iaurt slab, o felie de branza).
Micul dejun
La micul dejun beti un pahar cu lapte degresat sau o cana cu ceai
verde si mancati o felie de paine integrala, unsa cu ulei de masline,
alaturi de o rosie. O alta varianta, pentru persoanele carora le place
sa serveasca cereale la micul dejun, presupune un iaurt degresat cu
patru-cinci linguri cu cereale fara zahar si o portocala sau un mar.
Pranzul
La felul intai puteti alege intre ciuperci fripte cu o salata de
rosii si castraveti, o portie de ciuperci gratinate, doua vinete umplute
cu ciuperci sau ciuperci la gratar cu salata de verdeturi. Pentru felul
doi aveti de ales intre o felie de piept de pui preparata la cuptor sau
un macrou la gratar ori la cuptor. Garnitura poate consta fie intr-o
portie mica de orez brun, fie intr-un bol cu salata verde.
Cina
La cina puteti manca 50 g paine integrala si o salata verde cu
rosii, la care adaugati una dintre aceste variante: ciuperci la gratar,
file de peste cu cateva ciuperci fripte sau 50 g branza slaba. La desert
puteti manca o portocala, un kiwi sau un mar.
Bureti sau champignon?
Ciupercile proaspete sunt cele mai indicate, deoarece contin o serie de enzime, care, prin conservare, se pierd. Pe piata de la noi se gasesc doua sortimente: bureti (au pe eticheta scris „pleurotos sp.”) si champignon (care au pe eticheta mentionat „agaricus sp.”). Daca alegeti ciuperci la conserva este bine sa le cumparati pe cele fara conservanti.