Tamarindul, beneficii pentru sanatate

Tamarindul (Tamarindus Indica) cunoscut si ca tamarindo, magyi, imli, face parte din familia Caesalpiniaceae, o familie de plante tropicale inrudite cu leguminoasele. Arborele este originar din Etiopia, de unde s-a raspandit in India, iar apoi a fost adus si in regiunea mediteraneeana si in America Centrala in sec al XVI-lea.

Din florile de tamarind care seamana cu cele de orhidee, se dezvolta niste pastai lungi pline cu seminte maro mici, fixate intr-un pulpa lipicioasa. In functie de gust, gasim tamarind dulce - specific Thailandei si Vietnamului, are fructul dulce, cu seminte rotunde si tamarind acru - zona Indiei si Pakistanului, in care fructul este aproape negru cu seminte turtite, iar gustul aminteste de dropsurile acrisoare.

Utilizari gastronomice
Tamarindul este un condiment popular in bucatariile din Africa de Est, India, Asia si America Latina. Este folosit asemenea sucului de lamaie, punandu-se in mancarurile de carne si peste, dar si in orez si tocanitele de legume. Intrucat tamarindul este bogat in pectina, este folosit in sosul Chutney, jeleuri si marmelada. In zona Caraibelor, limonadele sunt preparate din pulpa de tamarind, zahar si apa.

Indicatii terapeutice

100 de grame de tamarind furnizeaza: 36% din doza zilnice de tiamina, 35% fier, 23% magneziu, 16% fosfor.

Tamarinele au fost mult timp utilizate pentru imbunatatirea digestiei, alinarea disconfort gastric, tratarea tulburarii bilei, iar acestea sunt, de asemenea, folosite ca laxativ.

Pulpa de tamarind contine polizaharide care se leaga cu bila si favorizeaza eliminarea deseurilor. De asemenea, reduce colesterolul.

Fructele de tamarind contin si cantitati mari de acid tartric, care este responsabil pentru gustul lor picant, dar ceea ce este mai important, este un antioxidant puternic care distruge radicalii liberi.

Acest fruct exotic a fost utilizat in mod traditional in prepararea remediilor naturale pentru reumatism, insolatie, inflamatie si durere in gat. Frunzele si florile fierte sunt utilizate in cataplasme pentru entorse, conjunctivita, abcese, articulatii umflate si hemoroizi.

Studiile au aratat ca extractul de tamarind este foarte bun in dizenterie, dureri abdominale, febra, diaree, gonoree, infectii parazitare, constipatie, inflamatie si bolile de ochi.

Mai mult, extractul de tamarind are proprietati antioxidante, antimicrobiene, cicatrizante, fiind eficient si impotriva malariei, a diabetului si astmului.

Tamarindul contin geraniol, un compus care a facut obiectul mai multor studii cu privire la prevenirea si tratarea cancerului de pancreas.

Author:

Facebook Comment