Energizantele iti pun sanatatea in pericol

Consumul de băuturi energizante a devenit foarte popular în ultimii ani, în ciuda efectelor secundare negative pe care le au asupra sănătății.
În general, aceste băuturi energizante se adresează persoanelor care au nevoie de un surplus de energie în timpul unor perioade epuizante din punct de vedere fizic sau mental, cum ar fi sportivii, de exemplu.
Totuși, numeroase studii au asociat diferite afecțiuni cardiovasculare cu consumul zilnic de băuturi energizante.
De ce sunt nocive băuturile energizante
Băuturile energizante combină substanțe precum cofeină, aminoacizi (taurina), carbohidrați (cum ar fi glucuronolactonă, o subtanță tonică sintetică), vitamine (complexul B) și extracte din plante medicinale (guarana și ginseng).
O singură doză din această băutură este echivalentul a patru cești de cafea la filtru, două espresso, aproximativ patru cutii de cola sau șase cești de ceai.
O persoană sănătoasă poate consuma între 100 și 300 de mg de cofeină zilnic și un maximum de 400 de mg.
Dozele mari de energizante nu pun în pericol sănătatea, exceptând situațiile când sunt combinate cu alcool, deoarece pot afecta sănătatea ficatului. În caz de supradoză, sunt posibile efecte secundare precum tahicardie, agitație psiho-motorie, nervozitate, tulburări de somn sau depresie.
Totuși, dacă o persoană consumă mai mult de două doze de băutură energizantă zilnic, tensiunea arterială și glicemia pot crește în mod semnificativ.
De asemenea, persoanele care fac sport trebuie să știe că aceste băuturi conțin cofeină, un bun antidiuretic. Astfel, consumul acestor băuturi și exercițiile fizice pot duce la pierderi importante de apă.

Author:

Facebook Comment