Rosiile scad riscul de accident vascular cerebral

Persoanele care consuma rosii, bogate in licopen, un puternic antioxidant, prezinta mai putine riscuri de a suferi un accident vascular cerebral, potrivit unui studiu finlandez publicat in Neurology, revista a American Academy of Neurology.

Cercetarea arata ca persoanele care au in sange un nivel ridicat de licopen prezinta cu 55% mai putine riscuri de a suferi un accident vascular cerebral. La studiu au participat 1.031 de barbati, cu varste cuprinse intre 46 si 65 de ani.

Nivelul de licopen din sange a fost masurat la inceputul studiului, iar participantii au fost monitorizati, in medie, timp de 12 ani, timp in care 67 dintre ei au suferit un accident vascular cerebral.

Din cei 258 de barbati cu nivelul cel mai scazut de licopen in sange, 25 au suferit un atac cerebral, fata de 11 din randul celor 259 de barbati cu nivelul cel mai ridicat de licopen in sange. Cercetatorii nu au luat in considerare accidentele vasculare cerebrale provocate de un cheag sangvin si nici cele provocate de o hemoragie.

De altfel, participantii care prezentau in sange cel mai inalt nivel de licopen aveau cu 59% mai putine riscuri de a suferi un atac cerebral din cauza unui cheag decat cei cu cel mai mic nivel de licopen in sange.

"Studiul vine sa sublinieze virtutile unui regim alimentar bogat in fructe si legume care poate diminua riscul de accident cerebral", subliniaza Jouni Karppi, de la Universitatea din Finlanda, din Kuopio, autorul principal al studiului.

Cercetatorii au analizat si nivelurile altor antioxidanti prezenti in sange - alfacaroten, betacaroten, alfatocoferol (o forma de vitamina E) si vitamina A (retinol) -, insa nu au gasit nicio asociere intre nivelul acestora si diminuarea riscurilor de accident cerebral.

Surse de licopen

Licopenul se gaseste in cantitate mare in alimentele rosii, galbene si portocalii, dar cele mai importante surse sunt rosiile, pepenele verde si grapefruit-ul rosu. Licopenul se poate obtine foarte usor din alimente si nu este recomandat sa consumati suplimente.

Asociati alimentele bogate in licopen cu grasimile

Tineti cont de faptul ca licopenul este liposolubil si astfel este mult mai bine absorbit de organism in prezenta grasimilor. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa consumati grasimi doar pentru absorbtia acestuia. Uleiul de masline este perfect pentru a facilita absorbtia licopenului si astfel va asigurati si o parte din cantitatea zilnica necesara de omega 3.

Author:

Facebook Comment