Rodia, cunoscută şi sub denumirea de 'fructul dragostei' sau 'fructul vieţii', este apreciată pentru proprietăţile sale extraordinare. Inclusă la loc de cinste printre super alimente, rodia conţine de 3 ori mai multi antioxidanţi decât vinul rosu sau ceaiul verde. Totodată, rodiile sunt bogate în potasiu, acid folic, fibre şi vitamina C.
Cultivat pe scară largă în Iran, India, zonele uscate din Sud-Estul Asiei, Malaya, Indiile Orientale, și Africa tropicală, acest fruct este un adevărat dar pentru sănătate.
Întăreşte sistemul imunitar
Rodiile și sucul lor conțin o cantitate importantă de vitamina C, esențială pentru prevenirea îmbolnăvirii, în special în sezonul rece.
Ajută la reglarea colesterolului
Rodiile scad nivelul de colesterol rau din sange (LDL) şi cresc nivelul de HDL (colesterol bun) din organism, reducând riscurile altor factori cardiaci. Astfel, rodia poate contribui la vindecarea şi prevenirea bolilor cardiovasculare, dar şi a diabetului şi a artritei. Totodată, consumul constant de rodie împiedică depunerile de colesterol de pe artere.
Previne cancerul
Studiile au arătat că substanţele din rodie apără organismul de cancerul de sân şi de cel de plămâni. În acelaşi timp, fructul încetineşte evoluţia cancerului ce afectează prostata.
Scade tensiunea arterială
În cazul celor care suferă de hipertensiune, cercetările au arătat că, dacă beau zilnic 50 ml suc din aceste fructe, tensiunea sistolică scade cu până la 5%.
Previne îmbătrânirea
Rodiile conțin o canitate uriașă de antioxidanți. O doză zilnică de rodie ar putea încetini procesul de îmbătrânire al ADN-ului, susţine un studiu care a costat două milioane de lire sterline.
Un extract din fruct, care includea atât miez cât şi coja şi seminţe, a fost dat celor 60 de voluntari participanţi la experiment, în fiecare zi, timp de o lună. Cercetătorii au monitorizat apoi activitatea substanţelor chimice ale rodiei în corp. Ei au descoperit o reducere semnificativă a deteriorării celulelor creierului, muşchilor şi pielii.
Efecte antioxidante
Rodia este unul din cele mai puternice fructe antioxidante, în compoziţia ei găsindu-se de trei ori mai multi antioxidanţi decât în vinul rosu sau în ceaiul verde. Rodia conţine antioxidanţi puternici precum polifenoli, tanini si antocianini, esenţiali pentru sănătatea inimii şi a organismului.
Protejează ficatul şi rinichii
Studiile au demonstrat că sucul de rodii nu doar că protejează ficatul dar ajută și la regenerea lui. Totodată, noi cercetări au scos la iveală că un extract din rodii protejează rinichii de toxine periculoase.