De ce ar trebui sa consumam unt in loc de margarina

Untul este o sursa excelenta de grasimi, vitamine liposolubile, minerale, in comparatie cu grasimile artificiale – cum ar fi margarina.

Persoanele sanatoase, active, pot consuma 40 g unt/ zi. Aceasta cantitate aduce un aport de 100 mg colesterol (recomandarea este sa nu se depaseasca un aport zilnic de 300 mg colesterol), 20 g acizi grasi saturati si 300 kcal.

De ce este untul sanatos?

Untul are intr-adevar un continut ridicat de acizi grasi saturati, dar acestia nu cresc nivelul colesterolului in sange si sunt usor de digerat. De asemenea, grasimea untului are tendinta de a creste colesterolul bun, care este un excelent protector impotriva infarctului de miocard si accidentului cerebral vascular.

Untul contine si acizi linoleici conjugati care au capacitatea de a reduce formarea ateroamelor, impiedicand depunerea grasimilor in artere. Acesti acizi au si capacitatea de a stimula dezvoltarea muschilor, inhiband depunerea grasimilor si ingrasarea. Lecitina continuta in unt are de asemenea un efect in impiedicarea depunerii grasimilor in artere, iar fosfatidilserina este un component esential pentru buna functionare a celulelor, mai ales a neuronilor. Ambele componente au si efecte benefice asupra memoriei si capacitatii de invatare.

Digestibilitatea untului este foarte mare, 99%, necesitand mai putine saruri biliare si solicitand astfel mai putin vezica biliara si ficatul. De aceea untul se recomanda in bolile de vezica biliara, ficat, rinichi, stomac.

Untul usureaza absorbtia si distributia vitaminelor liposolubile, in special a vitaminei E. Componentele untului au efect potential anticancerigen.

Untul trebuie folosit numai in stare cruda, deoarece are rezistenta scazuta la prajire in forma obisnuita. Prin clarificarea untului se obtine untul ghee, care contine practic numai lipide si devine rezistent la prajire si rancezire. 

Sugestie de mic-dejun

Este de preferat sa consumati untul la micul dejun, in cantitati rezonabile, impreuna cu paine integrala (atentie – chiar daca pe ambalajul painii albe scrie „bio”, nu inseamna ca e si sanatoasa, fiindca echivalentul sau conventional nu este recomandat) si magiun adevarat, nu cu zahar si tot felul de conservanti.

Unt sau margarina?

Exista numeroase persoane care tin cure de slabire fanteziste, ce promit rezultate incredibile in timp record. Aceste diete exclud complet grasimile din alimentatie, si de aceea cei increzatori in aceste cure aleg sa consume margarina, considerand ca aceasta este vegetala si are, astfel, mai putine calorii. Insa reclamele care promoveaza margarina ca aliment dietetic ne induc in eroare (cel putin cand este vorba despre margarinele din prima generatie) deoarece, de fapt, margarina este un aliment artifical, daunator pentru sanatate – mai bine zis, nu avem nicio sansa sa pierdem in greutate daca o preferam untului! Untul natural, fara adaos de sare sau alte ingrediente, este mult mai benefic organismului decat orice alt aliment artificial, plin de grasimi si aditivi cu efecte nefaste asupra organismului.

Author:

Facebook Comment