Stafidele sunt considerate cele mai bune fructe
uscate. Nu o spunem (doar) noi, o spun si nutritionistii care au aratat,
analizand compozitia si beneficiile pe care le aduc stafidele, ca
acestea sunt cele mai sanatoase dintre fructele uscate. Ce anume face ca
stafidele sa fie cele mai bune fructe uscate?
In primul rand cantitatea foarte mare de fibre pe care acestea le
contin, fibre care ofera rapid si pentru multa vreme o confortabila
senzatie de satietate. Stafidele sunt ideale in cursul dietelor, pentru
ca satisfac repede nevoia de "ceva dulce". Sunt o foarte buna sursa de
antioxidanti, extrem de puternici care intervin in procesul de dizolvare
si eliminare a colesterolului.
Stafidele sunt si foarte bogate in potasiu.
Potasiul este mineralul aflat mereu in deficit, dar esential pentru
echilibrul hidric in organism, fundamental pentru activitatea cardiaca
si pentru cea renala si esential in procesul de detoxifiere naturala al
organismului. Stafidele, prin cantitatea mare de potasiu pe care o
contin, echilibreaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala si sunt si un
real beneficiu pentru stimularea activitatii renale in mod natural.
Stafidele s-au dovedit foarte eficiente si in stimularea sistemului
imunitar, mai ales atunci cand este vorba de infectii care afecteaza
pielea si sangele. Dar dincolo de acesta, s-a dovedit ca fitonutrientii
fenolici continuti de stafide au reale proprietati anticbateriene.
In lista beneficiilor pe care le aduc stafidele se numara si
concentratia mare de bor. Borul este un mineral putin cunoscut dar care
este necesar sanatatii oaselor, mineral de care au nevoie mai ales
femeile. Este recunoscut faptul ca stafidele sunt una din principalele
surse naturale de bor si, prin aceasta, un aliat impotriva osteoporozei.
Stafidele contin cantitati importante de cupru si fier care le fac
foarte utile in combaterea si tratarea anemiilor, mai ales in dieta
copiilor. In plus stafidele sunt bogate in vitamine din complexul B si
vitamina A. Nu in ultimul rand stafidele sunt o sursa foarte buna de
zaharuri si carbohidrati sanatosi si sunt indicate in perioadele de
convalesenta, dupa eforturi sustinute fizice sau intelectuale.
Mai trebuie adaugat ca stafidele, recomandate ca fiind cele mai
bune fructe uscate, contin 140 de calorii in 50 de grame (adica exact
atatea stafide cate poti tine in causul palmelor). Chiar daca esti la
dieta poti manca intre 70 si 100 de grame de stafide, pentru ca o buna
parte din calorii (peste 50% sunt folosite pentru digestia si asimilarea
stafidelor).
Idei gustoase cu stafide
Stafidele pot fi adaugate in cerealele de dimineata, in iaurt sau pot fi mancate ca atare.
O combinatie perfecta pentru o gustare sanatoasa este formata din
doua nuci, o lingura de stafide si sucul de la o portocala. Nutritional
vorbim acest mix te ajuta sa absorbi toti nutrientii din aceste
bijuterii alimentare.
Fa salata de morcovi cu stafide. Ai nevoie de 4-5 morcovi tineri, o
ceapa rosie, o lingurita de seminte de chimen, o mana zdravana de
stafide albe, doua linguri de otet balsamic, doua linguri de ulei, sare, piper.
Pune stafidele in apa calda pentru a se rehidrata. Curata si rade
prin razatoarea mare morcovi. Curata si taie marunt ceapa. Amesteca bine
ceapa, morcovii si stafidele scurse de apa. Intr-un castron amesteca
uleiul, otetul, sare si piper. Adauga sosul peste morcovi. Adauga
semintele de chimen si amesteca bine, scrie femeia.ro.
Mai poti face spanac cu stafide. Ai nevoie de 700-800 grame de
spanac proaspat, 200 grame de stafide aurii, 3 linguri cu seminte de pin
(dar poti folosi la fel de bine nuca sau seminte de dovleac), 3 linguri
cu ulei, 2 linguri cu otet basamic, 2 fire de usturoi verde, leustean
proaspat. Pune stafidele la inmuiat in apa calda. Pune ulei la incins
intr-o tava incapatoare. Pune semintele de pin la calit. Adauga
usturoiul tocat marunt si la final spanacul, spalat si scurs bine.
Amesteca bine astfel incat frunzele de spanac sa se caleasca uniform.
Totul trebuie sa dureze maxim 4-5 minute. Potriveste mancarea de sare si
piper, dupa gustul tau. Adauga stafidele, scurse bine de apa, da
deoparte si adauga leusteanul tocat fin si otetul balsamic.