Stafidele au proprietati antibacteriene

Stafidele sunt considerate cele mai bune fructe uscate. Nu o spunem (doar) noi, o spun si nutritionistii care au aratat, analizand compozitia si beneficiile pe care le aduc stafidele, ca acestea sunt cele mai sanatoase dintre fructele uscate. Ce anume face ca stafidele sa fie cele mai bune fructe uscate?

In primul rand cantitatea foarte mare de fibre pe care acestea le contin, fibre care ofera rapid si pentru multa vreme o confortabila senzatie de satietate. Stafidele sunt ideale in cursul dietelor, pentru ca satisfac repede nevoia de "ceva dulce". Sunt o foarte buna sursa de antioxidanti, extrem de puternici care intervin in procesul de dizolvare si eliminare a colesterolului.
Stafidele sunt si foarte bogate in potasiu. Potasiul este mineralul aflat mereu in deficit, dar esential pentru echilibrul hidric in organism, fundamental pentru activitatea cardiaca si pentru cea renala si esential in procesul de detoxifiere naturala al organismului. Stafidele, prin cantitatea mare de potasiu pe care o contin, echilibreaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala si sunt si un real beneficiu pentru stimularea activitatii renale in mod natural.

Stafidele s-au dovedit foarte eficiente si in stimularea sistemului imunitar, mai ales atunci cand este vorba de infectii care afecteaza pielea si sangele. Dar dincolo de acesta, s-a dovedit ca fitonutrientii fenolici continuti de stafide au reale proprietati anticbateriene.

In lista beneficiilor pe care le aduc stafidele se numara si concentratia mare de bor. Borul este un mineral putin cunoscut dar care este necesar sanatatii oaselor, mineral de care au nevoie mai ales femeile. Este recunoscut faptul ca stafidele sunt una din principalele surse naturale de bor si, prin aceasta, un aliat impotriva osteoporozei.

Stafidele contin cantitati importante de cupru si fier care le fac foarte utile in combaterea si tratarea anemiilor, mai ales in dieta copiilor. In plus stafidele sunt bogate in vitamine din complexul B si vitamina A. Nu in ultimul rand stafidele sunt o sursa foarte buna de zaharuri si carbohidrati sanatosi si sunt indicate in perioadele de convalesenta, dupa eforturi sustinute fizice sau intelectuale.

Mai trebuie adaugat ca stafidele, recomandate ca fiind cele mai bune fructe uscate, contin 140 de calorii in 50 de grame (adica exact atatea stafide cate poti tine in causul palmelor). Chiar daca esti la dieta poti manca intre 70 si 100 de grame de stafide, pentru ca o buna parte din calorii (peste 50% sunt folosite pentru digestia si asimilarea stafidelor).

Idei gustoase cu stafide

Stafidele pot fi adaugate in cerealele de dimineata, in iaurt sau pot fi mancate ca atare.

O combinatie perfecta pentru o gustare sanatoasa este formata din doua nuci, o lingura de stafide si sucul de la o portocala. Nutritional vorbim acest mix te ajuta sa absorbi toti nutrientii din aceste bijuterii alimentare.

Fa salata de morcovi cu stafide. Ai nevoie de 4-5 morcovi tineri, o ceapa rosie, o lingurita de seminte de chimen, o mana zdravana de stafide albe, doua linguri de otet balsamic, doua linguri de ulei, sare, piper.

Pune stafidele in apa calda pentru a se rehidrata. Curata si rade prin razatoarea mare morcovi. Curata si taie marunt ceapa. Amesteca bine ceapa, morcovii si stafidele scurse de apa. Intr-un castron amesteca uleiul, otetul, sare si piper. Adauga sosul peste morcovi. Adauga semintele de chimen si amesteca bine, scrie femeia.ro.

Mai poti face spanac cu stafide. Ai nevoie de 700-800 grame de spanac proaspat, 200 grame de stafide aurii, 3 linguri cu seminte de pin (dar poti folosi la fel de bine nuca sau seminte de dovleac), 3 linguri cu ulei, 2 linguri cu otet basamic, 2 fire de usturoi verde, leustean proaspat. Pune stafidele la inmuiat in apa calda. Pune ulei la incins intr-o tava incapatoare. Pune semintele de pin la calit. Adauga usturoiul tocat marunt si la final spanacul, spalat si scurs bine. Amesteca bine astfel incat frunzele de spanac sa se caleasca uniform. Totul trebuie sa dureze maxim 4-5 minute. Potriveste mancarea de sare si piper, dupa gustul tau. Adauga stafidele, scurse bine de apa, da deoparte si adauga leusteanul tocat fin si otetul balsamic.

Author:

Facebook Comment