Ce substante nutritive contine dovleacul?

Dovleacul

Odata cu sosirea toamnei am inceput sa vedem o multime de dovleci de-a lungul drumurilor, ce stau la vanzare pentru a ne ispiti sa ne bucuram papilele gustative cu minunata placinta cu dovleac. Dar stiai ca exista o multime de beneficii pentru sanatate pe care le ofera acest aliment?

Ce substante nutritive contine dovleacul?

Dovleacul este o leguma foarte cunoscuta si extrem de bogata in antioxidanti si vitamine. Dovleacul este o sursa buna de vitamine A, C, E, vitaminele B si fibre dietetice. Mai mult decat atat, dovleacul contine si o multime de minerale, printre care potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, cupru, mangan, sodiu si zinc. Dovlecii sunt, de asemenea, bogati in luteina si zeaxantina, substante care pot ajuta la prevenirea formarii de cataracta si reducerea riscului de degenerescenta maculara. Deci, in afara de faptul ca acest aliment este un adevarat deliciu in farfurie servit in special de sarbatori, dovleacul este, totodata, plin de substante nutritive esentiale pentru organismul uman.

De unde provine dovleacul?

Dovlecii sunt cultivati dintr-o vita de vie destul de usor de crescut. Aceasta planta creste rapid si se strecoara de-a lungul suprafetei de teren. Cel mai adesea, dovlecii sunt crescuti in Florida, unde exista culturi colosale. Fermierii care cultiva aceste legume sustin faptul ca dovlecii sunt usor de crescut si nu au nevoie de multa intretinere pentru a putea fi mentinuti in viata, In plus, acestia previn erodarea solului.

Dovleacul – Beneficii pentru sanatate

Dovleacul are multi oxidanti care ajuta la protejarea sistemului respirator de atacurile ce cauzeaza astmul. Acesta, de asemenea, actioneaza ca un agent de spalare ce ajuta la curatarea acumularilor vechi de depozite arteriale, ce pot duce la aparitia accidentelor vasculare cerebrale si atacurilor de cord. In plus, dovleacul este plin de calciu, ce ajuta la mentinerea oaselor sanatoase. Aceasta leguma contine, de asemenea, fitosteroli, ce normalizeaza colesterolul in corpul uman. Cercetarorii stiintifici au descoperit recent faptul ca dovleacul ajuta persoanele sa combata depresia. Cauza principala a depresiei este lipsa de triptofan din dieta alimentara. Dovleacul are un nivel ridicat de L-triptofan, care este un aminoacid ce nu poate fi produs in mod natural de catre organism.
Un alt beneficiu pe care il ofera consumul de dovleac este faptul ca acesta ofera o cantitate mare de antioxidanti pentru sanatatea si frumusetea pielii. Acesti antioxidanti se gasesc sub forma vitaminelor A, C si E, dar si sub forma zincului. Aceste proprietati sanatoase sunt cel mai bine obtinute prin consumul regulat de dovleac.

Author:

Facebook Comment